Jeste li ikada čuli za pileću sol (eng. chicken salt)? Gastronomski stručnjaci tvrde da je riječ o jednoj od najbolje čuvanih tajni u Australiji. Naime, upravo je tamo prvi put smiješana začinska mješavina pod tim imenom.

Tvrtka Mitani iz Adelaidea tvrdi da je bila prva koja je napravila pileću sol sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Unatoč imenu, originalno je bila riječ o vegetarijanskom proizvodu, odnosno kombinaciji soli i drugih začina koja se koristila za pečenje piletine na ražnju.

Pohana piletina može se ispeći i u pećnici Hrana i piće Novo lice pohane piletine: Recept za panirane šnicle s krušnim mrvicama i sirom

„Napravili smo pileću sol da bismo pojačali okus i boju pečene piletine,“ tvrde Loui i Trianka Mitani.

No vlasnici pečenjarnica tu su mješavinu počeli dodavati i pečenim krumpirima, pa je danas narančasti prah postao nezaobilazan začin za pomfrit u Australiji.


Iako je Mitanijeva receptura poslovna tajna, druge tvrtke počele su stvarati svoju verziju pileće soli te u nju dodavati pileći temeljac u prahu. S obzirom na to da on u sebi sadrži dehidrirane komade peradi, svako jelo dobiva novu dimenziju mesnog okusa.

Osim na pečene krumpire pileća sol može se dodavati i u razne marinade, namaze, variva ili čak na pečene kokice. Vrlo se lako priprema i u vlastitom domu.

Krumpir Hrana i piće Trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom

Sastojci za pileću sol:
6 žlica soli
3 žlice pilećeg temeljca u prahu
3 žlice češnjaka u prahu
3 žlice slatke paprike u prahu
1,5 čajne žličice bijelog papra
1,5 čajne žličice luka u prahu
1,5 čajne žličice sjemenki celera

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i dodajte jelima po želji. Dobar tek!

Kako se priprema pileća sol, pogledajte u YouTube videu kanala Free To Cook.