Ovu ćete pitu od borovnica voljeti iz više razloga: možete je ispeći i sa smrznutim i sa svježim borovnicama, sjajno paše uz sladoled za ljetnih dana, ali jednako dobro prija i zimi, božanstveno se topi se u ustima jer ima jako jako puno maslaca, a kad je zagrizete hrska baš onako kako treba.
Tajna ove pite od borovnica je u tome što se tijesto poprska s malo votke koju nećete osjetiti okusom, ali ona će napraviti svoju čaroliju pri pečenju i rezultat će biti spomenuta divna hrskavost.
Sastojci za pijanu pitu od borovnica
Za kore:
- 390 g brašna
- 1 ½ čajne žličice soli
- 50 g šećera
- 365 g maslaca narezanog na male komadiće i dobro chi lled
- 30 ml ledene vode
- 30 ml ohlađene votke
Za nadjev:
- 840 g svježih ili smrznutih borovnica
- 200 g šećera, plus za posipanje gornje kore
- 40 g kukuruznog škroba
- 1 1/2 čajna žličica svježe naribanog đumbira, po želji
- 1/2 čajne žličice naribane limunove korice
- 1 čajna žličica soka od limuna
- 40 g maslaca, narezanog na male komadiće
- 1 jaje, umućeno s 1 žlicom vode, za premazivanje
Priprema pijane pite od borovnica
- Pripremite i ohladite sve sastojke.
- Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac. Umiješajte maslac u brašno i kratko mijesite dok ne dobijete grudičasto tijesto. Ako se maslac počne rastapati, stavite tijesto u hladnjak na 15-ak minuta pa nastavite.
- Pomiješajte vodu i votku i dodajte u smjesu brašna i maslaca. Umiješajte rukom pazeći da maslac ostane u grudicama. Potom lagano umijesite tijesto u kuglu. Ne smije biti savršeno glatko, ali više ne smije djelovati suho ili mrvičasto.
- Podijelite tijesto u dva dijela i od svakoga napravite disk koji ćete zamotati u plastičnu foliju i spremiti u hladnjak najmanje sat vremena, ili idealno – preko noći.
- Razvaljajte jedan komad tijesta na pobrašnjenoj površini u krug promjera oko 35 centimetar (za kalup za pite promjera 30 cm).
- Pomoću valjka prebacite tijesto u kalup i vratite ga u hladnjak dok pripremate nadjev.
- Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješajte bobičasto voće, šećer, kukuruzni škrob, svježe naribani đumbir, limunovu koricu i limunov sok.
- Razvaljajte drugi dio tijesta i napravite trake širine oko 2-3 centimetra.
- Ulijte nadjev od borovnica u ohlađenu koru. Položite trake tijesta na vrh, tako da svaku drugu presavinete, položite na njih okomite trake pa prve odmotate, i to ponavljate dok ne prekrijete čtavu pitu r“ešetkom“. Ako nemate volje ovako plesti tijesto, u razvaljanoj gornjoj kori izbušite desetak rupa promjera oko 2 centimetra i njome prekrijte nadjev.
- Presavijte donju koru koja viri preko ruba preko gornje kore i kad ih spojite, odrežite višak tijesta.
- Premažite gornju koru razmućenim jajem i dodajte nekoliko komadića maslaca na vrh. Pospite šećerom.
- šećerom. Stavite pitu na lim za pečenje u slučaju da sok iz pite izađe preko ruba pite i stavite je u pećnicu.
- Pecite 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još 40 minuta ili dok kora ne počne dobivati boju.
- Ostavite pitu da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslužite je uz sladoled ili šlag.
Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati +6