Céline Lukić je svjetska putnica i žena s mnogobrojnim interesima. Rođena je u Bretanji, odrasla je u Nici u Francuskoj, a posao i znatiželja odveli su je na razne strane svijeta. Živjela je u Londonu, New Yorku i Monte Carlu, a kada je posjetila Primošten zaljubila se u njega na prvi pogled.

Iako njezin otac potječe iz Hrvatske, Lijepu Našu nije otkrila sve do odrasle dobe. Jednom kada je došla, oduševila se.

"U Hrvatskoj najviše volim prirodne ljepote. Volim more, masline, hranu, ljude i tempo života. Zapravo sve volim," kaže sa smiješkom Céline Lukić. "U usporedbi s drugim mjestima u kojima sam živjela i posjetila, Hrvatska je opuštenija, mirnija i tiša.

Poznajem samo obalu između Zadra i Splita, ali radujem se prilici da otkrijem otoke i kopneni dio zemlje," kaže nam ova francuska poduzetnica.

U pekarnici se rade prava francuska peciva i kruhovi U pekarnici se rade prava francuska peciva i kruhovi (Foto: Uz dopuštenje pekarnice Adelie)

Francuski kruh i peciva

S Hrvatima je odlučila podijeliti i svoju veliku ljubav – onu prema francuskim kruhovima i pecivima.

"Mislim da sam rođena s ljubavlju prema pekarstvu, kaže nam. U djetinjstvu sam naučila mnogo toga pomažući u kuhinji tatinog restorana. Gdje god odem volim potražiti najbolje pekare. Uživam u kruhu s maslacem i džemom, u slatkim pecivima od lisnatog tijesta, u finoj hrani općenito," kaže nam.

Velika joj je želja bila otvoriti i vlastitu pekarnicu.

"U početku sam htjela otvoriti pekarnicu u Primoštenu gdje imamo obiteljsku kuću. Htjela sam da imam opciju prošetati do mjesta gdje bih mogla pojesti svoj omiljeni doručak."

S obzirom da u Primoštenu nije mogla naći odgovarajuću prostor, francusku pekarnicu odlučila je otvoriti u Splitu u Zagrebačkoj ulici 29. Pekarnica koja se prostire na 65 četvornih metara nasuprot autobusnog kolodvora naziv dijeli sa simpatičnim pingvinima Adélie.

Pekarnica Adelie u Splitu - 6 Pekarnica Adelie u Splitu - 6 (Foto: Uz dopuštenje pekarnice Adelie)

Nudi, pak, najtradicionalnije francuske pekarske proizvode.
Željela sam kreirati manji jelovnik koji će nam omogućiti da sve bude dostupno svježe na dnevnoj bazi.

U pekarnici Adélie se može isprobati francuski kruh, peciva (viennoiseries), voćni kolači i autentične francuske pite poput Tarte Tatina. Posebno treba istaknuti njihov Pain de Campagne, kruh prepoznatljivog okusa.

"Naše se tijesto fermentira do 72 sati i tako dopušta da se razvije okus. Mora se probati," preporučuje Céline Lukić.

Pravi francuski kruh Pravi francuski kruh (Foto: Uz dopuštenje pekarnice Adelie)

Autohtone namirnice

"Nudimo i najklasičnije francuske sendviče kao što su Jambon-Beurre i Croque-Monsieur sa šunkom i sirom te Pan-Bagnat – tipični sendvič iz mog rodnog grada. To je zapravo Nicoise salata poslužena između kriški kruha umočenog u maslinovo jelo. Vrlo je neuredno za jesti, ali tako ukusno."

Većinu sastojaka uvozi iz Francuske.

"Vrlo smo ponosni što možemo reći da većinu naših sastojaka nabavljamo izravno od proizvođača u Francuskoj. Naš maslac dolazi iz Francuske, kao i kobasica saucisson, naši sirevi i čokolada.

Ponudit ćemo šampanjac i Evian koji dolaze izravno iz Francuske. Voće, povrće, jaja i mlijeko, pak, nabavljat ćemo lokalno od organskih proizvođača," kaže vlasnica pekarnice Adélie.

Céline Lukić ponudu je kreirala u suradnji s konzultantom Christianom Kintzigom kojeg je upoznala prije nekoliko godina dok je istraživala ponudu najboljih francuskih kruhova i peciva u Parizu.

Uzbuđena je što će i Hrvati moći uživati u njenim omiljenim okusima. Uostalom ova Francuskinja tvrdi da se hrvatski stil života ne razlikuje mnogo od onog koji se može naći u francuskim selima.

"I Hrvati i Francuzi cijene ono što imaju i uživaju u vremenu koje provode s prijateljima i obitelji. Oni uživaju u dobroj hrani i cijene jednostavne užitke u životu."

U pekarnici se mogu naći i tipične francuske slastice U pekarnici se mogu naći i tipične francuske slastice (Foto: Uz dopuštenje pekarnice Adelie)

"Hram ljubavi prema planini": Planinarski dom zbog kojeg sve više izletnika kreće stazama predivnog Mosora Planinarski dom Umberto Girometta - 6 Planinarski dom Umberto Girometta - 7 Planinarski dom Umberto Girometta - 8 +28 Planinarski dom Umberto Girometta - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju