Iskoristite sezonu breskvi i uživajte u ovoj koštičavoj voćki iz porodice ružovki i njenom slasnom crvenkasto-žutom plodu koje obiluje hranjivim tvarima.

Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki krvni tlak i prehrambenim vlaknima koje smanjuju razine lošeg kolesterola, te tako pozitivno djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav. Breskve imaju i diuretski učinak, olakšavaju i potiču probavu te pročišćuju cijeli organizam.

Imaju i značajne količine vitamina C koji snaže imunitet i pomažu u borbi protiv alergija. Bogate su vitaminom A koji se smatra ključnim za zdravlje očiju i vitaminom E koji prevenira suženje arterija i razvoja ateroskleroze.

Breskve su najfinije u srpnju i kolovozu Breskve su najfinije u srpnju i kolovozu (Foto: Shutterstock)

Kako odabrati breskve?

Ako je to moguće, kupujte domaće i organski uzgojene plodove. Kvalitetu breskve najbolje čete procijeniti opipom – zrela i slatka breskva nije pretvrda niti gnjecava. Uvijek birajte komade voća koji nemaju vidljiva oštećenja.

Kupljene breskve pohranite u hladnjak i tako im produžite rok trajanja. Ostavite li ih na sobnoj temperaturi tijekom ljetnih vrućina breskve će vrlo brzo početi truliti.

Ako ustanovite da breskve ne možete pojesti u roku, operite ih, narežite i zamrznite. Tako pripremljene breskve možete iskoristite za pripremu smothieja, ali i raznih slanih i slatkih jela.

Svinjski kotleti s breskvom Svinjski kotleti s breskvom (Foto: Shutterstock)

Kako kombinirati breskve?

Breskve su najčešće zvijezde slatkih jela poput sladoleda, kolača i pita. No možete ih sljubiti i uz meso – posebno svinjetinu, tvrde sirove i orašasto voće.

Breskve se sjajno slažu s bosiljkom, timijanom i ružmarinom. Iskombinirati ih možete i s đumbirom, cimetom, kardamomom, klinčićima i muškatnim oraščićem.

Nastavite čitati tekst i otkrijte pet recepta s breskvama koje mora probati svaki ljubitelj ovoga voća.

Svinjski kotlet s breskvama

Svinjetina i breskve su duet iz snova. Isprobajte naš recept za kotlete s ovim ljetnim voćem koje se dovršava u pećnici.

Bellini koktel Bellini koktel (Foto: Shutterstock)

Flognarde s breskvama

Flognarde možete jesti topao, mlak ili sasvim hladan. Riječ je o finom francuskom kolaču s tijestom koji podsjeća na clafoutis. Pospite ga šećerom u prahu, a za još veći užitak poslužite ga s kuglicom sladoleda, smrznutim šlagom ili jednostavno s tekućim slatkim vrhnjem. Evo kako se radi.

Koktel Bellini

Bellini je izmislio Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog bara Harry's u Veneciji. On je pomiješao pire bijelih breskvi iz Verone s pjenušcem i tako kreirao piće koje je posvetio venecijanskom umjetniku iz 15. stoljeća Giovanniju Belliniju. Imamo recept.

Sladoled od breskve Sladoled od breskve (Foto: Shutterstock)

Sladoled od bresaka

Brzu verziju sladoleda od bresaka možete složiti za manje od pet minuta te od samo tri sastojaka, a potom staviti u zamrzivač na oko sat vremena. Evo i recepta. 

Salata od bresaka, čilija i limete

Napravite osvježavajuću salatu od bresaka, čilija i limete i poslužite je uz roštilj, kukuruzni čips, ili preko kuhane riže. Evo kako se radi ova fina salata.

Ovo moraju probati svi ljubitelji lubenice! 5 neočekivano finih recepata s najfinijim ljetnim voćem Ražnjići od lubenice i sira Iskoristite lubenicu kao podlogu za pizzu Lubenica osvježava i gasi žeđ u ljetnim danima +1 Lubenica se sjajno sljubljuje sa sirom i lukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju