Iskoristite sezonu breskvi i uživajte u ovoj koštičavoj voćki iz porodice ružovki i njenom slasnom crvenkasto-žutom plodu koje obiluje hranjivim tvarima.
Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki krvni tlak i prehrambenim vlaknima koje smanjuju razine lošeg kolesterola, te tako pozitivno djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav. Breskve imaju i diuretski učinak, olakšavaju i potiču probavu te pročišćuju cijeli organizam.
Imaju i značajne količine vitamina C koji snaže imunitet i pomažu u borbi protiv alergija. Bogate su vitaminom A koji se smatra ključnim za zdravlje očiju i vitaminom E koji prevenira suženje arterija i razvoja ateroskleroze.
Breskve su najfinije u srpnju i kolovozu (Foto: Shutterstock)
Kako odabrati breskve?
Ako je to moguće, kupujte domaće i organski uzgojene plodove. Kvalitetu breskve najbolje čete procijeniti opipom – zrela i slatka breskva nije pretvrda niti gnjecava. Uvijek birajte komade voća koji nemaju vidljiva oštećenja.
Kupljene breskve pohranite u hladnjak i tako im produžite rok trajanja. Ostavite li ih na sobnoj temperaturi tijekom ljetnih vrućina breskve će vrlo brzo početi truliti.
Ako ustanovite da breskve ne možete pojesti u roku, operite ih, narežite i zamrznite. Tako pripremljene breskve možete iskoristite za pripremu smothieja, ali i raznih slanih i slatkih jela.
Svinjski kotleti s breskvom (Foto: Shutterstock)
Kako kombinirati breskve?
Breskve su najčešće zvijezde slatkih jela poput sladoleda, kolača i pita. No možete ih sljubiti i uz meso – posebno svinjetinu, tvrde sirove i orašasto voće.
Breskve se sjajno slažu s bosiljkom, timijanom i ružmarinom. Iskombinirati ih možete i s đumbirom, cimetom, kardamomom, klinčićima i muškatnim oraščićem.
Nastavite čitati tekst i otkrijte pet recepta s breskvama koje mora probati svaki ljubitelj ovoga voća.
Svinjski kotlet s breskvama
Svinjetina i breskve su duet iz snova. Isprobajte naš recept za kotlete s ovim ljetnim voćem koje se dovršava u pećnici.
Bellini koktel (Foto: Shutterstock)
Flognarde s breskvama
Flognarde možete jesti topao, mlak ili sasvim hladan. Riječ je o finom francuskom kolaču s tijestom koji podsjeća na clafoutis. Pospite ga šećerom u prahu, a za još veći užitak poslužite ga s kuglicom sladoleda, smrznutim šlagom ili jednostavno s tekućim slatkim vrhnjem. Evo kako se radi.
Koktel Bellini
Bellini je izmislio Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog bara Harry's u Veneciji. On je pomiješao pire bijelih breskvi iz Verone s pjenušcem i tako kreirao piće koje je posvetio venecijanskom umjetniku iz 15. stoljeća Giovanniju Belliniju. Imamo recept.
Sladoled od breskve (Foto: Shutterstock)
Sladoled od bresaka
Brzu verziju sladoleda od bresaka možete složiti za manje od pet minuta te od samo tri sastojaka, a potom staviti u zamrzivač na oko sat vremena. Evo i recepta.
Salata od bresaka, čilija i limete
Napravite osvježavajuću salatu od bresaka, čilija i limete i poslužite je uz roštilj, kukuruzni čips, ili preko kuhane riže. Evo kako se radi ova fina salata.
Ovo moraju probati svi ljubitelji lubenice! 5 neočekivano finih recepata s najfinijim ljetnim voćem +1