Vjerojatno poznajete bliskog rođaka flognardea - to je clafoutis, poznati tradicionalni francuski kolač s trešnjama. Flognarde zapravo znači da će tijesto biti isto, ali da je nadjev od nekoga drugoga voća, a ne od trešanja.
Možete odabrati koje god voće volite, borovnice, grožđe, maline, smokve, marelice, kruške, šumsko voće… a mi smo se odlučili za breskve jednostavno zato što smo ih baš željni na početku sezone.
Breskve ćete lako oguliti tako da ih blanširate u kipućoj vodi 30 sekundi, a zatim odmah prebacite u ledenu. Nakon nekoliko minuta izvadite ih iz hladne vode i oštrim nožem zarežite slovo x na vrhu. Ako su breskve zrele, kora će samo skliznuti.
Tijesto za flognarde i clafoutis slično je tijestu za palačinke koje će se za vrijeme pečenja dosta napuhnuti pa birajte posudu za pečenje s višim stijenkama.
Flognarde možete jesti topao, mlak ili sasvim hladan. Pospite ga šećerom u prahu, a za još veći užitak poslužite ga s kuglicom sladoleda, smrznutim šlagom ili jednostavno s tekućim slatkim vrhnjem.
Sastojci za flognarde s breskvama:
- maslac (za premazivanje posude za pečenje)
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 100 g granuliranog šećera, podijeljena
- 3 velika jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ¼ čajne žličice soli
- 120 g šalica brašna
- 4 srednje breskve, narezane na kriške
- šećer u prahu
Priprema flognardea s breskvama:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Premažite maslacem posudu za pečenje srednje veličine i viših rubova.
- Pomiješajte mlijeko, pola količine šećera, jaja, vaniliju, sol i brašno u blenderu i miješajte dok ne postane glatko i pjenasto, oko 1 minutu.
- Ulijte tanak sloj tijesta - debljine prsta - u pripremljenu posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 5 minuta. Izvadite iz pećnice.
- Breskve ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pošećerite preostalim šećerom. Izlijte preostalo tijesto na breskve. Pecite u pećnici 50-55 minuta, dok se tijesto ne napuhne i ne dobije boju.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
- Neposredno prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Nova "keksičarnica" u centru Zagreba: Mjesto koje od ranog jutra miriše na maslac i čokoladu +0