Vjerojatno poznajete bliskog rođaka flognardea - to je clafoutis, poznati tradicionalni francuski kolač s trešnjama. Flognarde zapravo znači da će tijesto biti isto, ali da je nadjev od nekoga drugoga voća, a ne od trešanja.

Možete odabrati koje god voće volite, borovnice, grožđe, maline, smokve, marelice, kruške, šumsko voće… a mi smo se odlučili za breskve jednostavno zato što smo ih baš željni na početku sezone.

Breskve ćete lako oguliti tako da ih blanširate u kipućoj vodi 30 sekundi, a zatim odmah prebacite u ledenu. Nakon nekoliko minuta izvadite ih iz hladne vode i oštrim nožem zarežite slovo x na vrhu. Ako su breskve zrele, kora će samo skliznuti.

Tijesto za flognarde i clafoutis slično je tijestu za palačinke koje će se za vrijeme pečenja dosta napuhnuti pa birajte posudu za pečenje s višim stijenkama.

Flognarde možete jesti topao, mlak ili sasvim hladan. Pospite ga šećerom u prahu, a za još veći užitak poslužite ga s kuglicom sladoleda, smrznutim šlagom ili jednostavno s tekućim slatkim vrhnjem.

Sastojci za flognarde s breskvama:

  • maslac (za premazivanje posude za pečenje)
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g granuliranog šećera, podijeljena
  • 3 velika jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ¼ čajne žličice soli
  • 120 g šalica brašna
  • 4 srednje breskve, narezane na kriške
  • šećer u prahu

Priprema flognardea s breskvama:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Premažite maslacem posudu za pečenje srednje veličine i viših rubova.
  3. Pomiješajte mlijeko, pola količine šećera, jaja, vaniliju, sol i brašno u blenderu i miješajte dok ne postane glatko i pjenasto, oko 1 minutu.
  4. Ulijte tanak sloj tijesta - debljine prsta - u pripremljenu posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 5 minuta. Izvadite iz pećnice.
  5. Breskve ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pošećerite preostalim šećerom. Izlijte preostalo tijesto na breskve. Pecite u pećnici 50-55 minuta, dok se tijesto ne napuhne i ne dobije boju.
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
  7. Neposredno prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Nova "keksičarnica" u centru Zagreba: Mjesto koje od ranog jutra miriše na maslac i čokoladu Cooksići - 4 Cooksići - 3 Cooksići - 2 +0 Cooksići - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju