• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kuhamo s podravkom

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma: Naš poznati kreativac otkrio najdraži recept kad je sam doma

Naš najpoznatiji dizajner, Davor Bruketa, otkrio nam je svoj recept za jednostavno i njemu omiljeno jelo koje pravi kad ostane sam kod kuće, ali i koji je za njega najoriginalniji okus.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.10.2022 11:53 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 19 15 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 18 15 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 17 15 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 16 15

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Našalio se kako u pripremi ponekad kombinira različite namirnice, pa bi uz svojih nekoliko varijacija ovog jela kod kuće mogao ostati sam do tri dana. Uz njegovu pomoć ovu hranjivu deliciju skuhao je poznati Podravkin chef, Mišel Tokić.

Kao ljubitelj sirove prehrane, dizajner Davor Bruketa priznaje kako mu kuhanje nije jača strana, ali se u tom smislu svakako ima na koga osloniti: ''Moj tata super kuha, moja supruga odlično kuha i zapravo sam demotiviran da i sam nešto kuham.'' Ponosan je na začinsko bilje i domaće povrće koje njegova supruga uzgaja kod kuće.

Organski uzgoj hrane izuzetno mu je važan, stoga ističe kako je Vegeta BIO za njega zaista nešto posebno: ''Vegeta je najoriginalniji okus koji je nastao u ovoj zemlji, a njezin okus je okus mog djetinjstva. Naša je kuhinja puna posuđenica iz raznih drugih, većih kultura.'' Bio je presretan, kaže, kad se pojavio ovaj dodatak jelima iz organskog uzgoja, posebno zbog toga što njegov okus iz djetinjstva prati trendove.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 6 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kad mu netko spomene ime Zlata, nema dvojbe o kome je riječ. ''Naravno, Zlata Bartl! Bila je vrlo inspirativna žena, inženjerka, voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950.-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod Vegetu. Zlata Bartl je razmišljala cjelovito o tome kome i zašto to treba. Razmišljala je o potrebama građana, koje su i danas iste'', govori Bruketa i dodaje kako smatra da ni danas nitko nema vremena satima i satima kuhati i pripremati sve što je potrebno za obrok. Istaknuo je kako Zlata odnosno njezina Vegeta ljudima od 1960-ih oslobađa puno sati u danu potrebnih za pripremu jela. Davor Bruketa u svojoj je karijeri usko vezan za Podravku, koja ove godine slavi čak 75 godina i na to je izrazito ponosan, kao i na činjenicu da će i dalje vizualno predstavljati razne njihove inovacije.

Gledajući emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje", odmalena je htio ispred kamera napraviti onaj legendarni potez, u jelo dodati žličicu Vegete, a ta mu se želja konačno ispunila. Na svoj namaz od avokada dodao je Vegetu BIO i otkrio kako ga voli ostaviti rustikalnim, s većim komadima avokada.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 10 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kao zamjenu za kruh, sam je naučio napraviti hranjive pločice koje svakodnevno jede: ''Ovo su specijalne pločice od psilijuma koje koristim umjesto kruha, jako su ukusne i prepune sjemenaka, pa su jako hrskave. To će biti podloga na koju ćemo staviti namaz.''

Davor Bruketa svoj je omiljeni recept napravio uz pomoć Podravkina chefa Mišela Tokića, koji će zajedno s voditeljicom Tatjanom Jurić u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' u narednim mjesecima ugostiti mnoge osobe iz javnog života, kao i strane gastroblogere, te nas uveseljavati njihovim omiljenim receptima s Podravkinim proizvodima. Priliku kuhati ispred kamera imat ćete i vi ako ste se uspjeli prijaviti na naš natječaj i oduševili nas svojim najdražim receptom.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 15 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 15 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Dok čekate nove kreativne recepte zaljubljenika u kuhanje ili jednostavno finu hranu, pokušajte napraviti ovaj jednostavni namaz od avokada kod kuće.

RECEPT - NAMAZ OD AVOKADA

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • ocijeđen sok jedne limete
  • 1 žličica Vegete BIO
  • 100 g svježeg kozjeg sira
  • 2 žlice bučinih sjemenki (golica)
  • alfa klice za posluživanje

Za psyllium pločice:

  • 220 g sjemenki suncokreta
  • 100 g bučinih sjemenki (golica)
  • 70 g sjemenki lana
  • 150 g sjemenki sezama
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žice psyllium ljuskica (zamijeniti možete s 2 žlice chia sjemenki i 2 žlice zobenih pahuljica)
  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • ½ žličice Vegeta Maestro Morske soli
  • ½ žličice Vegeta Maestro ružmarina
  • Vegeta Maestro Chili po želji
  • 375 ml vode

 

Priprema:

  1. Za namaz, avokado oštrim nožem zarežite do koštice pa razdvojite polovice. Svaku polovicu zarežite po polovici da dobijete četvrtine, nakon čega ćete lagano i jednostavno oguliti koru.
  2. Očišćeni avokado zgnječite vilicom, dodajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sok limete i Vegetu BIO. Sve promiješajte i dodajte kozji sir.
  3. Bučine sjemenke popecite na zagrijanoj suhoj teflon tavi da oslobode aromu, a zatim ih grubo usitnite. Savjet: Popečene bučine sjemenke stavite na dasku prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte drugim papirom pa ih pomoću valjka za tijesto zdrobite da budu grubo usitnjene.
  4. Na kozji sir dodajte grubo zdrobljene bučine sjemenke i sve zajedno promiješajte.
  5. Za psyillium pločice, u posudu stavite sve sastojke i prelijte vodom. Ostavite 20-30 minuta da smjesa nabubri.
  6. Lim za pečenje veličine 40×30 cm prekrijte papirom za pečenje. Preko papira za pečenje rasporedite smjesu za psyllium pločice. Prekrijte drugim papirom i valjkom razvaljajte da dobijete tanki sloj.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon 20 minuta lim izvadite. Oštrim nožem narežite na manje kvadratiće te vratite u pećnicu. Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još oko 25 min.
  8. Pločice trebaju biti hrskave i čvrste. Po potrebi ih još kratko pecite, ali pazite da ne budu prepečene.
  9. Namaz od avokada nanesite na hrskave psyllium pločice, pospite ispranim alfa klicama i poslužite.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #kuhamo s podravkom
  • #krekeri od sjemenki
  • #psilijum
  • #nnamaz od avokada
  • #avokado
  • #Davor Bruketa
  • #Vegeta BIO
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Pečenje
Švercanje u kuhinji

10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

Čak i ako su krastavci pomalo uvenuli, postoji način da im vratite hrskavost, a i starom kruhu lako možete vratiti svježinu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Čokoladni puding bez šećera i brašna Hrana i piće
    Gotovo za tri minute

    Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

  • Popečci od slanutka s kurkumom Hrana i piće
    Skidaju kile i loš kolesterol

    Hrana za zdravo srce: 5 namirnica koje čiste krvne žile

  • Pečenje Hrana i piće
    Švercanje u kuhinji

    10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close