Galerija Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 19 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 18 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 17 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 16 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 15 +13 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 14

Našalio se kako u pripremi ponekad kombinira različite namirnice, pa bi uz svojih nekoliko varijacija ovog jela kod kuće mogao ostati sam do tri dana. Uz njegovu pomoć ovu hranjivu deliciju skuhao je poznati Podravkin chef, Mišel Tokić.

Kao ljubitelj sirove prehrane, dizajner Davor Bruketa priznaje kako mu kuhanje nije jača strana, ali se u tom smislu svakako ima na koga osloniti: ''Moj tata super kuha, moja supruga odlično kuha i zapravo sam demotiviran da i sam nešto kuham.'' Ponosan je na začinsko bilje i domaće povrće koje njegova supruga uzgaja kod kuće.

Organski uzgoj hrane izuzetno mu je važan, stoga ističe kako je Vegeta BIO za njega zaista nešto posebno: ''Vegeta je najoriginalniji okus koji je nastao u ovoj zemlji, a njezin okus je okus mog djetinjstva. Naša je kuhinja puna posuđenica iz raznih drugih, većih kultura.'' Bio je presretan, kaže, kad se pojavio ovaj dodatak jelima iz organskog uzgoja, posebno zbog toga što njegov okus iz djetinjstva prati trendove.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 6 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kad mu netko spomene ime Zlata, nema dvojbe o kome je riječ. ''Naravno, Zlata Bartl! Bila je vrlo inspirativna žena, inženjerka, voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950.-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod Vegetu. Zlata Bartl je razmišljala cjelovito o tome kome i zašto to treba. Razmišljala je o potrebama građana, koje su i danas iste'', govori Bruketa i dodaje kako smatra da ni danas nitko nema vremena satima i satima kuhati i pripremati sve što je potrebno za obrok. Istaknuo je kako Zlata odnosno njezina Vegeta ljudima od 1960-ih oslobađa puno sati u danu potrebnih za pripremu jela. Davor Bruketa u svojoj je karijeri usko vezan za Podravku, koja ove godine slavi čak 75 godina i na to je izrazito ponosan, kao i na činjenicu da će i dalje vizualno predstavljati razne njihove inovacije.

Gledajući emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje", odmalena je htio ispred kamera napraviti onaj legendarni potez, u jelo dodati žličicu Vegete, a ta mu se želja konačno ispunila. Na svoj namaz od avokada dodao je Vegetu BIO i otkrio kako ga voli ostaviti rustikalnim, s većim komadima avokada.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 10 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kao zamjenu za kruh, sam je naučio napraviti hranjive pločice koje svakodnevno jede: ''Ovo su specijalne pločice od psilijuma koje koristim umjesto kruha, jako su ukusne i prepune sjemenaka, pa su jako hrskave. To će biti podloga na koju ćemo staviti namaz.''

Davor Bruketa svoj je omiljeni recept napravio uz pomoć Podravkina chefa Mišela Tokića, koji će zajedno s voditeljicom Tatjanom Jurić u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' u narednim mjesecima ugostiti mnoge osobe iz javnog života, kao i strane gastroblogere, te nas uveseljavati njihovim omiljenim receptima s Podravkinim proizvodima. Priliku kuhati ispred kamera imat ćete i vi ako ste se uspjeli prijaviti na naš natječaj i oduševili nas svojim najdražim receptom.

Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 15 Namaz od avokada na krekerima od psilijuma Davora Brukete - 15 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Dok čekate nove kreativne recepte zaljubljenika u kuhanje ili jednostavno finu hranu, pokušajte napraviti ovaj jednostavni namaz od avokada kod kuće.

RECEPT - NAMAZ OD AVOKADA

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • ocijeđen sok jedne limete
  • 1 žličica Vegete BIO
  • 100 g svježeg kozjeg sira
  • 2 žlice bučinih sjemenki (golica)
  • alfa klice za posluživanje

Za psyllium pločice:

  • 220 g sjemenki suncokreta
  • 100 g bučinih sjemenki (golica)
  • 70 g sjemenki lana
  • 150 g sjemenki sezama
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žice psyllium ljuskica (zamijeniti možete s 2 žlice chia sjemenki i 2 žlice zobenih pahuljica)
  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • ½ žličice Vegeta Maestro Morske soli
  • ½ žličice Vegeta Maestro ružmarina
  • Vegeta Maestro Chili po želji
  • 375 ml vode

 

Priprema:

  1. Za namaz, avokado oštrim nožem zarežite do koštice pa razdvojite polovice. Svaku polovicu zarežite po polovici da dobijete četvrtine, nakon čega ćete lagano i jednostavno oguliti koru.
  2. Očišćeni avokado zgnječite vilicom, dodajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sok limete i Vegetu BIO. Sve promiješajte i dodajte kozji sir.
  3. Bučine sjemenke popecite na zagrijanoj suhoj teflon tavi da oslobode aromu, a zatim ih grubo usitnite. Savjet: Popečene bučine sjemenke stavite na dasku prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte drugim papirom pa ih pomoću valjka za tijesto zdrobite da budu grubo usitnjene.
  4. Na kozji sir dodajte grubo zdrobljene bučine sjemenke i sve zajedno promiješajte.
  5. Za psyillium pločice, u posudu stavite sve sastojke i prelijte vodom. Ostavite 20-30 minuta da smjesa nabubri.
  6. Lim za pečenje veličine 40×30 cm prekrijte papirom za pečenje. Preko papira za pečenje rasporedite smjesu za psyllium pločice. Prekrijte drugim papirom i valjkom razvaljajte da dobijete tanki sloj.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon 20 minuta lim izvadite. Oštrim nožem narežite na manje kvadratiće te vratite u pećnicu. Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još oko 25 min.
  8. Pločice trebaju biti hrskave i čvrste. Po potrebi ih još kratko pecite, ali pazite da ne budu prepečene.
  9. Namaz od avokada nanesite na hrskave psyllium pločice, pospite ispranim alfa klicama i poslužite.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju