Gdje je granica između kreativnosti u kuhinji i zločina prema hrani? Zasigurno negdje iza pohanog avokada punjenog burratom. Hrabri recept objavila je The Shaba Kitchen na TikToku, a zahvaljujući reakciji chefa bez dlake na jeziku Gordona Ramsayja prikupila je vrtoglavih 20 milijuna pregleda.

Videozapis počinje tako da Ramsay šokirano promatra kako tiktokerica na mjesto koštice u avokadu stavlja delikatni talijanski sir (koji se jede bez termičke obrade) pa valja avokado u brašno, jaja i mrvice. Chef pritom urla kako svježa burrata nije napravljena da bi postala nadjev za avokado. U trenutku kada je punjeni avokado neslavno završio u vrućem ulju, Ramsay je predvidio ono što se kasnije i dogodilo: sir se smežurao i iscurio .

Deformirano škotsko jaje, kako je chef nazvao bizarni avokado, procurilo je prilikom rezanja, a chef je s gađenjem rekao: "Čestitam! Sada nam je zabranjen ulazak u Italiju." Zahvaljujući pohanom avokadu The Shaba Kitchen skupila je lajkova kao nikada prije, a nas je potaknula da istražimo koji su to zločini nad hranom, odnosno kada se okus pretvara u neukus.

Nacija koja vjerojatno najglasnije protestira kada je njihova hrana u pitanju jesu Talijani, čijih su kritika pune društvene mreže i blogovi. Gnjevni stanovnici Čizme neumorno izražavaju svoje nezadovoljstvo time što Amerikanci, ali i drugi stanovnici planeta uništavaju talijansku gastronomsku baštinu brkanjem pojmova, pogrešnim korištenjem namirnica, kao i konzumiranjem jela na pogrešan način.

Jaja Hrana i piće Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

"Moja baka plače kad vidi da netko kuha tjesteninu u istom loncu s povrćem" i "komadić Italije izgubljen je svaki put kad radite takve recepte", samo su neki od komentara na kuhare koji odluče predstaviti svoje moderno viđenje talijanske kuhinje pa rade greške kao što su lomljenje špageta prije stavljanja u lonac ili dolijevanje ulja u vodu za kuhanje. Zamjerit će vam i stavljanje kečapa na tjesteninu, ali i ribanje parmezana preko svakog jela. Primjerice, Talijani nikada neće naribati sir na tjesteninu s rakovima, baš kao što neće jesti kruh s rižom ili tjesteninom.

Prženi avokado s burratom nije jedini slučaj javnog "masakra" hrane A da i vrsni kuhari griješe, uporno im dokazuje Uncle Roger, koji je poznat po kritiziranju chefova kao što je Jamie Oliver. Ne oklijeva mu spočitati kako se wok s razlogom koristi u azijskoj kuhinji ili užasnuto komentirati pripremu njegova tajlandskog curryja – od načina rezanja sastojaka, miksanja umjesto gnječenja u mužaru ili dodavanja sastojaka koji ne idu u jelo, poput pirea od rajčica. I sam Ramsay našao se na tapeti Uncle Rogera kada je odlučio pripremiti indonezijsko jelo s pogrešnom vrstom tjestenine.

I Hrvati mogu biti itekako strogi kada je tema "mrcvarenje hrane". Mnogi će vam zamjeriti prekuhano povrće ili tjesteninu, a neki će pobjesnjeti i odlučite li narezati jabuke u francusku salatu. Također, soparnik iz pećnice nekima je blasfemija, a drugima radost. Svima su nam poznata prepucavanja na temu bureka sa sirom i sirnice.

Koplja se lome i na temu sarme, pa se tako na Instagramu Maje Jalšovec, prošlogodišnje natjecateljice MasterChefa otvorila diskusija o tome što je prava sarma. Stavlja li se u sarmu zaprška? Pirja li se luk s mesom i špekom ili je to zabranjeno zakonom o sarmi? Spomenulo se i dodavanje jajeta u smjesu, kao i ječma umjesto riže. 

Na društvenim mrežama pronaći ćete i "klub" mrzitelja začinskih i povrtnih mješavina s pojačivačima okusa, a drugi bez takvih pomagača ne mogu zamisliti ručak. Koliko ljudi, toliko ćudi!

15 minuta i nekoliko kuna: Trik s kojim će jela od mljevenog mesa imati puno bolji okus +0 Umak od mljevenog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju