Ovoga ljeta u grad dolazi Crna ovca – zanatska slastičarnica iz Beograda koja je postala popularna u cijeloj regiji zahvaljujući svojim inovativnim okusima i sjajnoj recepturi.

Od 2015. godine kada su otvorili prvu slastičarnicu ulici Kralja Petra na broju 58 osmislili su više od stotinu maštovitih okusa sladoleda – od suhih šljiva sa slaninom preko, gorgonzole i kajmaka do sladoleda od kremšnite ili karamelizirane bijele čokolade sa slanim čoko perlicama.

Prva poslovnica u Hrvatskoj trebala bi se otvoriti u Martićevoj 14 u Zagrebu, a što će nam ona ponuditi treba vidjeti i pričekati. Dobar sladoled u Zagrebu je na visokoj cijeni.

Najbolji sladoledi u Zagrebu trenutno se jedu na ovim mjestima:

Häagen-Dazs, Augusta Cesarca 2

Iza brenda Häagen-Dazs ne stoje dvoje danskih zaljubljenika u sladoled. Naprotiv, riječ je o tvrtki američkog bračnog para poljskih korijena Reubena i Rose Mattus sa sjedištem u New Yorku koji su posao pokrenuli s potpuno izmišljenim imenom skandinavskog prizvuka, a koji je postao sinonim za sladoled sa svilenkastom, glatkom i kremastom teksturom.

Häagen-Dazs se može kupiti u kutiji u različitim hrvatskim supermarketima, ali i jesti i na kuglice u istoimenoj slastičarnici u centru Zagreba koja je otvorena 2020. godine. U ponudi su okusi poput belgijske čokolade, madagaskarske vanilije, oraha makademije, slane karamele i slično. Ne jedete namirnice životinjskog porijekla? Ne brinite, osvježiti se možete sa sorbetima od manga, limuna, jagode…

Cijena kuglice: 2,12 eura

Melt, Radićeva 3A

Otkako je 2019. godine otvoren gelato i brunch bar Melt u centru Zagreba, postao je hit među ljubiteljima sladoleda. Mnogi mu laskaju i da služi najbolji sladoled u glavnom gradu Hrvatske. Dvije mlade poduzetnice – Lucija Zidić i Lucija Cvitanić – nude sladolede po uzoru na talijanski gelato, a rade ih od prirodnih sastojaka.

"Najpopularniji okusi su pistacija i indijski oraščić," kažu nam u Meltu. Iznimno popularni su i kikiriki, tamna čokolada i kivi s obzirom da je riječ o veganskim sladoledima koji se rade bez sastojaka životinjskog porijekla.

Cijena kuglice: 1,70 do 2,10 eura (ovisno o okusu)

Orijent, Maksimirska 34, Freudova 1

Slastičarnica Orijent ima dugu povijest, a otvorena je još davne 1936. godine. Sladoled se ovdje radi po starim recepturama na bazi jaja, vrhnja i mlijeka koje mu daju neodoljivu kremastu i gustu teksturu. Uz poslovnicu u Maksimarskoj ulici koja je oduševila generacije Zagrepčana, ove je godine otvorena poslovnica u Novom Zagrebu.

Trenutno tri najpopularnija okusa su Fred & Ginger koji kombiniraju osvježavajuću naranču s đumbirom, sladoled Mozart koji spaja čokoladu, lješnjak i marcipan te sladoled Orijent od badema i bijele čokolade.

Cijena kuglice: 1,80 eura; premium okus green baklava 2,30 eura

Amelie, Vlaška 6, Duknovićeva 4

Amelie je već više od dekade sinonim za odlične slastice – od sjajnih torti slastičarke i vlasnice Žakline Troskot i njenog tima do finog sladoleda. Slastice se pripremaju od autentičnih sastojaka poput izvorne belgijske čokolade i pistacija koje putuju iz Beča.

Najpopularniji okus sladoleda je trenutno pistacija, a mnogi su veliki ljubitelji i sladoleda Amalie koji kombinira vaniliju, bademe i šumsko voće. "To je savršena kombinacija slatkih i kiselih nota koje posebno vole turisti," kažu nam u slastičarnici.

Cijena kuglice: 1,70 do 1,90 eura (ovisno o vrsti)

Torterie Macaron, Trg Petra Preradovića 6

Prve slastice Torterie Macaron poslužio je početkom 2015. godine u Centru Cvjetni. U posljednjih osam godina ovaj se zagrebački brend proširio na mnoge lokacije diljem Zagreba – uglavnom u šoping centre – i oduševio brojna nepca.

Osim finih keksa, kolača i torti poznati su i po svojim zanatskim sladoledima koji se mogu kupiti u kutijicama u supermarketima, te isprobati u njihovim slastičarnicama.

Najpopularniji okusi su trenutno pistacija koji se radi od 99 posto ovog orašastog voća i ferrerito koji spaja zamamnu kombinaciju čokolade i lješnjaka.

Cijena kuglice: 1,60 eura

Slastičarnica s najboljim sladoledom u Italiji zbog kojeg se isplati čekati u redu (i sat vremena) Gelateria Dondoli, San Gimignano - 2 Gelateria Dondoli, San Gimignano - 3 Gelateria Dondoli, San Gimignano - 5 +1 Gelateria Dondoli, San Gimignano - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju