Ni Italija, ni Francuska nisu prvakinje u broju najboljih svjetskih restorana na prestižnoj listi "World’s 50 Best". Stoga, ako razmišljate o najboljoj destinaciji za istraživanje tanjura i čaša – pravac Španjolska, gdje ćete pronaći vrhunske restorane u Barceloni (Disfrutar), Madridu (DiverXO), Atxondu (Asador Etxebarri), Déniji (Quique Dacosta), Getariji (Elkano) ili San Sebastianu (Mugaritz).

Velika priznanja Španjolska je primila ovo ljeto na dodjeli nagrade, a nakon nje je zasjala Italija s pet restorana te Francuska s četiri. U krugovima gurmana gastronomska veličina Španjolske itekako je poznata – zemlja bogate kulinarske baštine može štošta ponuditi.

Slavni španjolski restoran El Bulli, koji je zatvoren 2011., osvojio je prvo mjesto rekordnih pet puta, počevši od 2002. kada je lista najboljih restorana na svijetu i debitirala. Nekoliko kuhara u španjolskim restoranima koji su počašćeni ovogodišnjim nagradama kuhalo je upravo u El Bulliju pod vodstvom Ferrana Adrije, pionira molekularne gastronomije.

Disfrutar (Barcelona)

Drugi restoran na popisu od 50 najboljih može se pohvaliti s dvije Michelinove zvjezdice. Disfrutar (što znači 'uživati') vode tri kuhara koji su se upoznali i kuhali u El Bulliju: Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Degustacijski jelovnici specijaliteta koji se opisuju kao jela mediteranskog identiteta kreću od oko 255 eura bez pića. Jedna od atrakcija je "živi" stol koji ima niz skrivenih odjeljaka koje gosti mogu otvoriti i otkriti niz čarobnih jela.

DiverXO (Madrid)

"Putovanje kroz hedonistički, pohlepni i kreativni svijet Dabiza Muñoza", riječi su kojima DiverXO daje naslutiti što čeka goste madridskog restorana u kojem degustacijski jelovnik košta 365 eura bez pića. Odvažni Muñoz ima tri Michelinove zvjezdice, a njegova su jela remek-djela s azijskim utjecajem, kao što je galicijski jastog koji se "budi na plažama Goe".

Asador Etxebarri (Atxondo)

Četvrti na popisu 50 najboljih restorana smjestio se u rustikalnoj kući od kamena i drva u podnožju Baskije. Degustacijski meni s više sljedova usredotočen je na jela s roštilja poput choriza i slanih inćuna. Kuhinja vlasnika i kuhara Etxebarrija Bittora Arginzoniza temelji se na specijalitetima sa žara od različitih vrsta drva (crnika, mladice vinove loze, hrast starih bačvi itd.), posuđa koje je sam osmislio i neobičnih "izuma", poput kolotura koje mu omogućuju bolju kontrolu pečenja. Etxebarri ima jednu Michelinovu zvjezdicu. 

Quique Dacosta (Dénia)

Chef Quique Dacosta stvara teatralnu, avangardnu kuhinju u restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Njegov jelovnik nazvan "Za ljubav prema umjetnosti" dolazi u četiri čina: posvećen lokalnom području, moru, tradiciji i "slatkoj ljepoti". Među valencijskim specijalitetima restorana koji se nalazi na 20. mjestu najboljih je elegantna fideuà (jelo od tjestenine sa šafranom, rakovima i ikrom u salamuri). Cijena degustacijskog jelovnika kreće od 275 eura po osobi bez pića.

Elkano (Getarija)

Broj 22 među 50 najboljih na svijetu, baskijski Elkano otvorio se još 1964., kada se ondje dolazilo na ribu sa žara. Restoran koji postavlja nove standarde roštiljanja, pod vodstvom chefa Aitora Arreguija dobio je i prvu Michelinovu zvjezdicu 2014. Elkano se opisuje kao kulinarski hram u kojem nije toliko fokus na teksturama ili ravnoteži okusa koliko na samim sastojcima i metodama pečenja. Elkanove vrline pronalaze se u najsvježijim morskim namirnicama s velikim naglaskom na lokalne i održive proizvode. Restoran nudi a la carte jela, kao i jelovnik s više jela po fiksnoj cijeni za 200 eura bez pića.

Mugaritz (San Sebastian)

Broj 31 među 50 najboljih na svijetu je baskijski Mugaritz - restoran koji se zatvara na četiri mjeseca svake godine kako bi osmislio novo iskustvo za goste. Posljednji u nizu bio je usredotočen na koncept "sjećanja na budućnost". Jelovnik uključuje specijalitete nazvane poput "Tehnika: kontrasti govedine" ili "Slatkiši: kuglica od glutena". Degustacijski meni je 253 eura. Iskustvo u Mugaritzu opisuje se kao trosatno putovanje u svijet koji je ponekad čudan, katkad neugodan, a najčešće emotivan – svijet iz kojeg nitko ne izlazi ravnodušan.

Gljiva kao niti jedna druga: Ljekovita lavlja griva koja ima okus poput škampa Lavlja griva - 4 Lavlja griva - 3 Lavlja griva - 2 +0 Lavlja griva - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju