Butter tart ili tortica od maslaca je tradicionalna kanadska slastica koja se priprema za blagdane, ali i različite proslave i zabave.
Riječ je o kolačićima od tijesta bogatog maslacem u obliku košarica koji su napunjeni ukusnom i mekanom kremom.
Vjeruje se da je recept osmišljen još u 17. stoljeću u Kanadi, a prvi put je službeno spomenut u kuharici "The Women's Auxiliary of the Royal Victoria Hospital" iz 1900. godine.
Uz malo truda i volje možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji.
Sastojci za tijesto:
- 375 g brašna
- 250 ml hladne vode
- 230 g maslaca
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica alkoholnog octa
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice soli
Sastojci za nadjev:
- 165 g smeđeg šećera
- 75 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica vrhnja za šlag
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema tortica od maslaca:
- Za tijesto: u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umasirajte komadiće maslaca dok ne dobijete teksturu nalik na mokar pijesak.
- Izmućkajte jaje s octom i hladnom vodom pa umiješajte u smjesu.
- Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i oblikujte tijesto.
- Podijelite ga na dva dijela – jedan dio stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu, a drugi u hladnjak na otprilike sat vremena da se stisne.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga na debljinu oko tri milimetra. Čašom odrežite krugove tijesta.
- Stavite krugove u kalup za muffine koji ste prethodno namastili. Tako pripremljene košarice stavite u hladnjak.
- Pripremite nadjev: U malom lončiću zagrijte maslac i smeđi šećer. Uklonite s vatre i dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Pomiješajte i pustite da se ohladi oko pet minuta prije nego što u smjesu dodate izmućeno jaje.
- Ulijte smjesu u kalup do pola.
- Stavite peći kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 13 do 15 minuta dok rubovi ne postanu hrskavu i dobiju zlatno-smeđu boju.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!