Butter tart ili tortica od maslaca je tradicionalna kanadska slastica koja se priprema za blagdane, ali i različite proslave i zabave.

Riječ je o kolačićima od tijesta bogatog maslacem u obliku košarica koji su napunjeni ukusnom i mekanom kremom.

Vjeruje se da je recept osmišljen još u 17. stoljeću u Kanadi, a prvi put je službeno spomenut u kuharici "The Women's Auxiliary of the Royal Victoria Hospital" iz 1900. godine.

Uz malo truda i volje možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji.

Belfanini Hrana i piće Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz"

Sastojci za tijesto:

  • 375 g brašna
  • 250 ml hladne vode
  • 230 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica alkoholnog octa
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • ½ čajne žličice soli

Sastojci za nadjev:

  • 165 g smeđeg šećera
  • 75 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja za šlag
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema tortica od maslaca:

  1.  Za tijesto: u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umasirajte komadiće maslaca dok ne dobijete teksturu nalik na mokar pijesak.
  2. Izmućkajte jaje s octom i hladnom vodom pa umiješajte u smjesu.
  3. Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i oblikujte tijesto.
  4. Podijelite ga na dva dijela – jedan dio stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu, a drugi u hladnjak na otprilike sat vremena da se stisne.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga na debljinu oko tri milimetra. Čašom odrežite krugove tijesta.
  6. Stavite krugove u kalup za muffine koji ste prethodno namastili. Tako pripremljene košarice stavite u hladnjak.
  7. Pripremite nadjev: U malom lončiću zagrijte maslac i smeđi šećer. Uklonite s vatre i dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Pomiješajte i pustite da se ohladi oko pet minuta prije nego što u smjesu dodate izmućeno jaje.
  8. Ulijte smjesu u kalup do pola.
  9. Stavite peći kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 13 do 15 minuta dok rubovi ne postanu hrskavu i dobiju zlatno-smeđu boju.
  10. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju