Izakaya je japanska ugostiteljska institucija, mjesto na kojem se druži, smije, jede i pije - uživa u trenutku svim osjetilima. Ponekad se prevodi kao pub ili taverna, ali oni koji su posjetili Japan i mogu se pohvaliti makar i kratkim "stažem" u jednom od takvih malih vrela društvenog života, kažu da zapravo nema termina koji bi zapadnjacima pružio dobru definiciju o čemu se radi.

Hrana koja se ondje poslužuje raznovrsna je i, što je najvažnije, dobro ide s pićima. Za popularnost tih japanskih gostionica nije presudan alkohol, nego zaigranost otkrivanja slasnih malih jela koja se dijele između prijatelja.

Poželite li okusiti komadić takvih životnih radosti u Zagrebu, možete se uputiti prema Petrinjskoj ulici i restoranu koji pridaje pozornost vremenu koje gosti utroše na istraživanje njihove gurmanske karte, ali i pomno biranim namirnicama. Restoran Time u stilu izakayje plete svoju ponudu finih jela s nazivnikom fuzije azijske kuhinje koja susreće mediteranske namirnice i varijacije.

Ponedjeljkom ondje možete jesti sushi do mile volje, a popularnom formatu "all you can eat" pridružila se nova zvijezda, yakitori, japansko jelo od piletine nabodeno na štapić koje se peče na drvenom ugljenu, odnosno hibachi grillu.

Tijekom ožujka utorak je dan za yakitori, kada uz dva naručena treći dobivate besplatno. Danas se yakitori ne veže više samo za piletinu, nego i druga jela grilana na ražnjiću, poput ribe, mesa, rakova i povrća. Uz yakitorije, gosti mogu pronaći i razne vrste steakova pečenih na hibachi grilu koji im daje poseban dimljeni okus.

Sushi i yakitori, koje potpisuje dugogodišnji chef u Timeu, kreativac Marko Alilović, piju se upareni s koktelima Romana Rabika, majstorom šarenih slasnih pića kojeg mnogi nazivaju i alkemičarom koktela. Jedan od ponajboljih hrvatskih stručnjaka za fina "tekuća pitanja" u Timeu svakog si četvrtka posebno daje oduška, kada se dolazi na posebnu ponuda koktela po cijeni od 55 kuna.  

Na ručak u Time možete doći i na kombinaciju miso juhe, povrtnih yakitorija i nekim od priloga, kao i odabrati poke bowls, posudice koje pršte okusima i mirisima. Izvorno havajsko jelo u kojem su prste imali Japanci nastalo je davnih dana kada su ribari jeli lokalnu sirovu ribu s onime čega je bilo u kući – ili na moru, poput raznih algi. Nakon što su Japanci stigli na Havaje, preuzeli su recept i napravili varijacije s rižom i tunom, kasnije su u gurmansku modu ušli losos i drugi dodaci, a danas, baš kao što je slučaj i sa sushijem, samo je mašta granica. 

Time - 8 Time - 8 (Foto: NB)

Kad je riječ o odabiru namirnicama i tehnikama pripreme, u Timeu se jednaka pozornost pridaje hrani i koktelima. Svako je piće doživljaj u čaši na koji je utrošeno puno vremena kako bi ispričalo priču kroz harmoničan buket sastojaka. 

Među njima na karti pozornost plijeni "pravi Talijan" koji spaja kavu, beluga votku i amaretto disaronno, liker karakteristične orašaste arome. Za čašu punu okusa i arome najprije se votka infuzira zrnima kave brzim procesom u ultrasoničnom uređaju.

Za lijepu teksturu Roman Rabik u koktel The real Italian dodaje i oolong čaj, sok od limuna koji naglašava marcipanastu notu amaretta, šećerni sirup – te na kraju sezamovo ulje pomiješano s bojom za kolače kako bi se dobio izgled talijanske zastave.

Bricks koktel nešto je pak posve drukčije. Osvježavajući spoj džina, naranče i korijandra sjajno ide s divotama na japanskom roštilju. Možda i previše dobro, nenametljivo "lupa" u okusne pupoljke i pije se opasno lako, tražeći sočne zalogaje po koje ruka sama ide na ploču roštilja.

Osim "klasične" piletine s hibachija miriše i vratina mangulice, prepelica, sjajna chistorra kobasica koja je za svaku preporuku. Ljubitelji steakova neće biti razočarani izborom - na karti je vrat crne slavonske svinje, odležani sirloin galicijskog goveda, janjeći but, kao i rib eye. Ponešto za svakoga!   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju