Pirjane mahune čest su prilog uz steakove u američkim restoranima. Da bi mahunama podarili dodatnu dubinu okusa prepirjajte ih s komadićima luka i špeka.
Ne zaboravite povrće dobro začiniti. Osim klasične soli i papra, za pripremu mahuna iskoristite smeđi šećer, ali i nešto ljutog umaka po želji. Upotrijebite obje namirnice po vlastitom okusu i željama.
Ako preferirate da se mahune osjete pod zubom, kuhajte ih kraće nego što je napisano u receptu niže.
Sastojci za mahune:
- 450 g očišćenih svježih mahuna
- 5 kriška špeka
- 1 manji luk
- 2-3 žlice smeđeg šećera
- ljuti umak po želji
- sol i papar po želji
Priprema mahuna:
- Narežite špek na manje komade i prepirjajte ih na tavi. Pirjajte ih pet minuta dok se ne rastopi masnoća.
- Dodajte sitno nasjeckani luk i nastavite pirjati sve zajedno još oko dvije do tri minute.
- Dodajte očišćene mahune i dobro promiješajte, a potom sve podlijte s malo vode. Ulijte toliko vode da pokrije mahune u tavi. Posolite i popaprite po želji.
- Kuhajte mahune oko dvadeset minuta dok povrće ne omekša.
- Začinite sa smeđim šećerom i nešto ljutog umaka.
- Nastavite kuhati mahune dok voda u tavi ne ispari do kraja.
- Poslužite mahune kao prilog uz meso. Dobar tek!
5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća +0