U ljetno doba u potrazi smo za laganijim jelima koje ne padaju teško na želudac. Istovremeno, ne želimo se odreći dobro poznatih favorita.
Ove lazanje s povrćem i sirom idealna su kombinacija tih dvaju parametara. Iznimno su slasne, i ne zahtijevaju komplicirane sastojke.
Umak od rajčice i tjesteninu za lazanje možete napraviti i sami. No, najbrže rezultate dobit ćete ako kupite već začinjeni umak od rajčice iz trgovine, ali i pripremljene listove tjestenine za lazanje.
Ljetne lazanje s povrćem i sirom - sastojci:
Sastojci za lazanje:
- 12-15 gotovih listova za lazanje (ovisno o posudi)
- 750 ml umaka od rajčice po želji
- 250 g šampinjona
- 200 g naribanog sira mozzarella
- 100 g svježih listova špinata
- 50 g naribanog parmezana
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 manji luk
- sol i papar po želji
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Za nadjev od ricotte:
- 700 g ricotta sira
- 3 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice limunove korice
- sol i papar po želji
Ljetne lazanje s povrćem i sirom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Dobro namastite pravokutni lim za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje. Tikvice i luk narežite na kolute debljine oko 1 cm, gljive narežite na četvrtine, a papriku na trake debljine od dva centimetara.
- Na lim za pečenje rasporedite nasjeckane gljive, papriku, tikvice i luk. Pokapajte ih maslinovim uljem, začinite sa solju i paprom. Sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok ne omekša i lagano se ne zapeče.
- Skuhajte lazanje al dente prema uputama na pakiranju u velikom loncu posoljene vode. Ocijedite ih i lagano pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem da se ne lijepe jedna za drugu.
- Pripremite nadjev s ricottom: u zdjeli pomiješajte ricottu, naribani češnjak, limunovu koricu, te nešto soli i papra po želji. Odložite smjesu sa strane.
- Složite lazanje: na dno pravokutne vatrostalne posude razmažite četvrtinu umaka od rajčice. Na umak položite sloj kuhane tjestenine za lazanje, pa polovicu smjese s ricottom. Po nadjevu od ricotte dodajte šaku svježih listića špinata, polovicu pečenog povrća i još četvrtinu umaka od rajčice. Ponovo stavite tjesteninu, preostali nadjev od ricotte, špinata i pečeno povrće. Dodajte još četvrtinu umaka umaka od rajčice, položite zadnji sloj tjestenine, premažite ga s preostalim umakom od rajčice, pa na vrh dodajte naribanu mozzarellu i parmezan.
- Stavite lazanje peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevnih stupnjeva oko 30 minuta dok se tjestenina termički ne obradi do kraja, a sir ne rastopi i zapeče. Pustite da lazanje odstoje 20-ak minuta prije nego što ih razrežete i poslužite. Dobar tek!
Savršene lazanje: 10 pogrešaka zbog kojih su previše suhe i nemaju dobar okus