U ljetno doba u potrazi smo za laganijim jelima koje ne padaju teško na želudac. Istovremeno, ne želimo se odreći dobro poznatih favorita.

Ove lazanje s povrćem i sirom idealna su kombinacija tih dvaju parametara. Iznimno su slasne, i ne zahtijevaju komplicirane sastojke.

Umak od rajčice i tjesteninu za lazanje možete napraviti i sami. No, najbrže rezultate dobit ćete ako kupite već začinjeni umak od rajčice iz trgovine, ali i pripremljene listove tjestenine za lazanje.

Ljetne lazanje s povrćem i sirom - sastojci:

Sastojci za lazanje:

  • 12-15 gotovih listova za lazanje (ovisno o posudi)
  • 750 ml umaka od rajčice po želji
  • 250 g šampinjona
  • 200 g naribanog sira mozzarella
  • 100 g svježih listova špinata
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 manji luk
  • sol i papar po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Za nadjev od ricotte:

  • 700 g ricotta sira
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice limunove korice
  • sol i papar po želji

Ljetne lazanje s povrćem i sirom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Dobro namastite pravokutni lim za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje. Tikvice i luk narežite na kolute debljine oko 1 cm, gljive narežite na četvrtine, a papriku na trake debljine od dva centimetara.
  2. Na lim za pečenje rasporedite nasjeckane gljive, papriku, tikvice i luk. Pokapajte ih maslinovim uljem, začinite sa solju i paprom. Sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok ne omekša i lagano se ne zapeče.
  3. Skuhajte lazanje al dente prema uputama na pakiranju u velikom loncu posoljene vode. Ocijedite ih i lagano pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem da se ne lijepe jedna za drugu.
  4. Pripremite nadjev s ricottom: u zdjeli pomiješajte ricottu, naribani češnjak, limunovu koricu, te nešto soli i papra po želji. Odložite smjesu sa strane.
  5. Složite lazanje: na dno pravokutne vatrostalne posude razmažite četvrtinu umaka od rajčice. Na umak položite sloj kuhane tjestenine za lazanje, pa polovicu smjese s ricottom. Po nadjevu od ricotte dodajte šaku svježih listića špinata, polovicu pečenog povrća i još četvrtinu umaka od rajčice. Ponovo stavite tjesteninu, preostali nadjev od ricotte, špinata i pečeno povrće. Dodajte još četvrtinu umaka umaka od rajčice, položite zadnji sloj tjestenine, premažite ga s preostalim umakom od rajčice, pa na vrh dodajte naribanu mozzarellu i parmezan.
  6. Stavite lazanje peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevnih stupnjeva oko 30 minuta dok se tjestenina termički ne obradi do kraja, a sir ne rastopi i zapeče. Pustite da lazanje odstoje 20-ak minuta prije nego što ih razrežete i poslužite. Dobar tek!

U trendu Son Doong - 1 Prolijećemo! Kroz nju može proletjeti avion: Tražio drva, a otkrio najveću špilju na svijetu Kviz općeg znanja - 4 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one čiji mozak ne poznaje neradne dane Morenia - 2 Crno jaje Sve je uključeno u cijenu: 3 odlične ponude na jugu Lijepe Naše u hotelu s četiri zvjezdice

Savršene lazanje: 10 pogrešaka zbog kojih su previše suhe i nemaju dobar okus Lazanje Lazanje od tikvica Lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama +2 Lazanje s medvjeđim lukom i gljivama