Ova jednostavna slastica ne mora nužno biti desert, već je možete poslužiti i kao ukusan doručak ili brunch kojim ćete zadiviti prijatelje. Za pripremu će vam trebati dvadesetak minuta, a otprilike toliko će se i peći.
Lisnato tijesto s borovnicama, limunom i krem sirom izgleda kao "ozbiljan" desert, ali priprema se toliko jednostavno da će uspjeti i onima bez ikakva slastičarskog iskustva.
Sočna glazura s limunom zaslužna je za profesionalni izgled (i okus), a bogati nadjev savršeno je uravnoteženih aroma. Lisnato ćete tijesto, naravno, kupiti (ali to ne morate nikome priznati). Dobar tek!
Lisnato tijesto s borovnicama, limunom i krem sirom - sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta
- 110 g krem sira, omekšanog
- 2 žlice svježe naribane limunove korice
- 90 g šećera u prahu
- 100 g džema od borovnica
- 1 jaje + 1 čajna žličica vode, umućeno
Glazura od limuna
- svježe naribana korica od 1 limuna
- 180 g šećera u prahu
- 2 žlice svježeg soka od limuna
Lisnato tijesto s borovnicama, limunom i krem sirom - priprema:
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Lisnato tijesto prerežite po dužini i jedan dio položite u lim za pečenje.
- Električnim mikserom zajedno izmiksajte krem sir, koricu limuna i šećer dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Rasporedite je na lisnato tijesto u limu za pečenje, tako da ostavite čisti rub širine otprilike 2, 2 i pol centimetra.
- Žlicom nanesite džem od borovnica preko smjese od krem sira.
- Premažite rub lisnatog tijesta jajem umućenim s malo vode. Preklopite drugim dijelom lisnatoga tijesta i pritisnite rubove da se zalijepe.
- Premažite rub lisnatog tijesta jajem umućenim s malo vode. Preklopite drugim dijelom lisnatoga tijesta i pritisnite rubove da se zalijepe.
- Stavite u hladnjak na 20 do 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Premažite tijesto umućenim jajem pa nožem napravite nekoliko rezova po vrhu.
- Pecite 20 do 25 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju i ne napuhne se.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
- Umutite pjenjačom sok i naribanu koricu limuna sa šećerom u prahu. Prelijte preko tijesta.
- Poslužite i uživajte!
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Jednostavna, a neodoljiva: 7 jela za svaki dan ovog tjedna na koja nećete potrošiti puno vremena, a ni eura