Lisnato tijesto može se napuniti različitim namirnicama. U Hrvatskoj su popularne kombinacije sa šunkom i sirom ili različitim vrstama mesa, no ukusno jelo može se složiti i s namirnicama biljnog porijekla.
Lisnato tijesto napunite kombinacijom gljiva i kuhane leće te ispecite u pećnici, pa poslužite za ručak uz pire od krumpira neki drugi prilog po želji.
Poigrajte se i začinima – mi vam predlažemo timijan, origano i muškatni oraščić, no poslužiti se možete i brojnim drugim okusima.
Lisnato tijesto možete napraviti sami, kao i samostalno skuhati leću. No ako želite ovo jelo napraviti u najkraćem mogućem roku – poslužite se kupovnim tijestom iz trgovine, te lećom iz konzerve.
Sastojci:
- paket lisnatog tijesta
- 300 g kuhane leće
- 250 g šampinjona
- 200 g špinata
- 100 g mrkve
- 90 g oraha nasjeckanih
- 4-5 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 čajna žličica timijana
- 1 čajna žličica origana
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Odmrznite lisnato tijesto.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i mrkve. Pirjajte oko pet do sedam minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
- Dodajte usitnjene orahe i pirjajte sve zajedno oko dvije do tri minute.
- Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Dodajte kuhanu leće, špinat i začine i pirjajte sve zajedno još par minuta.
- Lisnato tijesto razvucite.
- Dobivenu smjesu od gljiva i leće stavite na lisnato tijesto i sve zajedno zarolajte. Utisnite vrhove, a vrh premažite s malo ulja.
- Stavite peći pitu od lisnatog tijesta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 35 minuta.
- Ohladite prije rezanje i posluživanja. Dobar tek!
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0