Lecso je tradicionalno mađarsko jelo od pirjane paprike – najčešće babura, rajčica i luka zbog čega ga nazivaju i mađarskim ratatouilleom.
Jede se za doručak, ručak i večeru. U jutarnjim satima obično se poslužuje s pečenim jajima, a kasnije kao prilog uz kobasice, odrezak, rižu i tjesteninu.
Lecso možete poslužiti i samostalno uz nešto kruha te tako nahraniti osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.
Neka domaćinstva konzerviraju lecso kako bi ga mogli koristiti i kada rajčice i paprike prestanu biti u sezoni.
Sastojci:
- 6 svježih rajčica
- 4 babure
- 2 luka
- 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Operite rajčice i paprike i narežite ih na kocke.
- Očistite luk i narežite ga na trakice.
- U loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša. Po želji možete luk prepirjati i na svinjskoj masti.
- Dodajte pripremljene rajčice. Poklopite lonac i pustite da pirjaju oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckane babure. Začinite s mljevenom paprikom.
- Posolite i popaprite po želji.
- Pustite da se sve zajedno kuha oko pet do osam minuta.
- Poslužite lecso odmah uz dodatke po želji. Dobar tek!
5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika +0