Lecso je tradicionalno mađarsko jelo od pirjane paprike – najčešće babura, rajčica i luka zbog čega ga nazivaju i mađarskim ratatouilleom.

Jede se za doručak, ručak i večeru. U jutarnjim satima obično se poslužuje s pečenim jajima, a kasnije kao prilog uz kobasice, odrezak, rižu i tjesteninu.

Lecso možete poslužiti i samostalno uz nešto kruha te tako nahraniti osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Neka domaćinstva konzerviraju lecso kako bi ga mogli koristiti i kada rajčice i paprike prestanu biti u sezoni.

Sastojci:

  • 6 svježih rajčica
  • 4 babure
  • 2 luka
  • 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Operite rajčice i paprike i narežite ih na kocke.
  2. Očistite luk i narežite ga na trakice.
  3. U loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša. Po želji možete luk prepirjati i na svinjskoj masti.
  4. Dodajte pripremljene rajčice. Poklopite lonac i pustite da pirjaju oko pet minuta.
  5. Dodajte nasjeckane babure. Začinite s mljevenom paprikom.
  6. Posolite i popaprite po želji.
  7. Pustite da se sve zajedno kuha oko pet do osam minuta.
  8. Poslužite lecso odmah uz dodatke po želji. Dobar tek!

5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika Ajvar se radi od paprika Tjestenina s piletinom i paprikom Svježe paprike su pravo vrelo zdravlja +0 Punjene paprike popularno su jelo svakoga ljeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju