Ovaj ukusan desert neodoljivo podsjeća na tiramisu - jedino što to nije. Nedostaju mu dva glavna sastojka da bi bio kasični talijanski desert, piškote i mascarpone, ali i u ovoj je varijanti i više nego ukusan.

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Robinzonska kuća Tubile na Krku, Airbnb - 6 85 eura na noć Kućica od 20 kvadrata na Krku savršena je za one koji se žele udaljiti od gužve i pronaći malo mira i tišine

Piškote će zamijeniti zlatni Oreo keksi, naravno, umočeni u kavu, a umjesto kreme s mascarponeom ovdje dolazi šlag aromatiziran s nekoliko kapi Amaretta ili ruma.

Lažni tiramisu pripremit ćete i složiti za dvadesetak minuta, pečenja naravno nema, ali trebat ćete čekati 24 sata da se stegne u hladnjaku. Količine iz recepta dat će tek nekoliko kriški kolača, pa ako unaprijed znate da ćete htjeti repete - predlažemo da odmah poduplate sastojke.

Lažni tiramisu - sastojci:

  • 240 ml jake, crne kave, hladne
  • 2 žlice Amaretta ili ruma za kolače
  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 veliko pakiranje (439 g) zlatnih Oreo keksa (Golden Oreo)
  • 2 žlice nezaslađenog kakao praha

Lažni tiramisu - priprema:

  1. Izrežite komad papira za pečenje i njime obložite kalup za kruh ili manji četvrtasti kalup. Višak papira za pečenje ostavite da viri iz kalupa. Namastite papir uljem u spreju.
  2. Pomiješajte kavu i Amaretto u plitkoj posudi, dovoljno dubokoj da Oreo keks bude posve uronjen. Ostavite sa strane.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa miksajte malom brzinom 3 minute, a zatim najvećom brzinom dok se ne formira meki šlag.
  4. Umočite svaki keks u kavu, ali ih ne ostavljajte predugo umočene da se ne razmoče.
  5. Složite kekse na dno pripremljenog kalupa u jednom sloju. Prerežite ih nožem da bolje prekriju dno.
  6. Jednu trećinu šlaga (ili više ako nećete imati tri sloja) silikonskom špatulom ravnomjerno rasporedite po keksima.
  7. Ponovite postupak s ostalim keksima i šlagom (još jedan ili dva sloja, ovisno o dimenzijama kalupa) i završite šlagom.
  8. Po vrhu prosijte nezaslađeni kakao prah.
  9. Prekrijte kolač plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje 24 sata.
  10. Otprilike 45 minuta prije posluživanja prebacite kolač u zamrzivač.
  11. Izvadite kolač iz kalupa uz pomoć papira za pečenje koji viri iz kalupa. Narežite na kriške i pstavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta.
  12. Poslužite i uživajte!

Recepti za svaki dan: 10 jela s mljevenim mesom koja morate probati Varivo od graška i mljevenog mesa Musaka s krumpirom i mljevenim mesom Bolonjez +1 Američki gulaš s mljevenim mesom