Ovaj ukusan desert neodoljivo podsjeća na tiramisu - jedino što to nije. Nedostaju mu dva glavna sastojka da bi bio kasični talijanski desert, piškote i mascarpone, ali i u ovoj je varijanti i više nego ukusan.
Piškote će zamijeniti zlatni Oreo keksi, naravno, umočeni u kavu, a umjesto kreme s mascarponeom ovdje dolazi šlag aromatiziran s nekoliko kapi Amaretta ili ruma.
Lažni tiramisu pripremit ćete i složiti za dvadesetak minuta, pečenja naravno nema, ali trebat ćete čekati 24 sata da se stegne u hladnjaku. Količine iz recepta dat će tek nekoliko kriški kolača, pa ako unaprijed znate da ćete htjeti repete - predlažemo da odmah poduplate sastojke.
Lažni tiramisu - sastojci:
- 240 ml jake, crne kave, hladne
- 2 žlice Amaretta ili ruma za kolače
- 480 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 veliko pakiranje (439 g) zlatnih Oreo keksa (Golden Oreo)
- 2 žlice nezaslađenog kakao praha
Lažni tiramisu - priprema:
- Izrežite komad papira za pečenje i njime obložite kalup za kruh ili manji četvrtasti kalup. Višak papira za pečenje ostavite da viri iz kalupa. Namastite papir uljem u spreju.
- Pomiješajte kavu i Amaretto u plitkoj posudi, dovoljno dubokoj da Oreo keks bude posve uronjen. Ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa miksajte malom brzinom 3 minute, a zatim najvećom brzinom dok se ne formira meki šlag.
- Umočite svaki keks u kavu, ali ih ne ostavljajte predugo umočene da se ne razmoče.
- Složite kekse na dno pripremljenog kalupa u jednom sloju. Prerežite ih nožem da bolje prekriju dno.
- Jednu trećinu šlaga (ili više ako nećete imati tri sloja) silikonskom špatulom ravnomjerno rasporedite po keksima.
- Ponovite postupak s ostalim keksima i šlagom (još jedan ili dva sloja, ovisno o dimenzijama kalupa) i završite šlagom.
- Po vrhu prosijte nezaslađeni kakao prah.
- Prekrijte kolač plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje 24 sata.
- Otprilike 45 minuta prije posluživanja prebacite kolač u zamrzivač.
- Izvadite kolač iz kalupa uz pomoć papira za pečenje koji viri iz kalupa. Narežite na kriške i pstavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta.
- Poslužite i uživajte!
Recepti za svaki dan: 10 jela s mljevenim mesom koja morate probati