Rupčić-lazanje direktni je prijevod s engleskog za jelo kojeg chef John s YouTube kanala Food Wishes naziva Handkerchief Lasagna.

Ime je dobilo jer se koriste svježi komadi tjestenine koji su tanki poput rupčića, a koji se nježno pune sirom i umakom, preklapaju, a potom takvi stavljaju jedno na drugo i peku u pećnici.

Iako su namirnice i postupak prilično slični tradicionalnoj pripremi lazanja, tekstura i okus su daleko drugačiji, ukusniji i posebniji.

Da biste dobili tanko, rastezljivo i fino tijesto za lazanje važno je upotrijebiti poseban tip pšeničnog brašna 00 koji Talijani inače koriste za pripremu tjestenina i pizza.

Rupčić-lazanje - sastojci:

Sastojci za tijesto:

  • 240 g bijelog pšeničnog brašna tipa 00
  • 3 velika jaja

Sastojci za nadjev od ricotte:

  • 340 g ricotta sira
  • 30 g naribanog sira parmezana
  • 1 veliki žumanjak
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin

Sastojci za ostatak:

  • 750 ml kupovnog umaka od rajčice za lazanje
  • 120 g naribanog sira mozzarella
  • 30 g naribanog sira parmezana
  • maslinovo ulje
  • svježi listići bosiljka za posluživanje

Rupčić-lazanje - priprema:

  1. Napravite tijesto: brašno stavite na čistu i ravnu kuhinjsku podlogu, u sredinu napravite rupu, u rupu ubacite jaja koja ste izmućkali uz pomoć vilice. Zamijesite tijesto od jaja i brašna – mijesite ga dok ne dobijete glatku kuglu oko pet minuta. Pokrijte tijesto krpom i pustite da odmori 15-ak minuta. Tada ga ponovo zamijesite u trajanju oko četiri minute. Prepolovite tijesto po pola – jednu polovicu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata, a drugu polovicu možete staviti u zamrzivač za drugu upotrebu.
  2. Napravite nadjev od ricotte: pomiješajte ricottu s naribanim parmezanom, žumanjkom, nasjeckanim svježim peršinom, soli i paprom. Stavite smjesu također u hladnjak.
  3. Kada se tijesto odmori i ohladi – izvadite ga iz hladnjaka i razvucite na pobrašnjenoj podlozi uz pomoć valjka. Oblikujte tijesto u oblik pravokutnika i nastavite ga razvlačiti uz dodatak brašna dok ne dobijete tanki komad tijesta koji se ne lijepi za podlogu. Što tanji, to bolji. Prerežite tijesto na pola da dobijete dva jednaka komada.
  4. Na štednjaku zagrijte posoljenu vodu u većem loncu pa u njemu kratko skuhajte komade tijesta. Tijesto stavite u vruću vodu na oko 90 sekundi, a potom ga prebacite u hladnu vodu.
  5. Ohlađene i skuhane komade tijesta rasprostrite na ravnoj podlozi te prerežite još na pola kako biste dobili sveukupno četiri komada tijesta. Na svaki komad tijesta dodajte nešto smjese na bazi ricotte i sveukupno oko trećinu umaka od rajčice. Preklopite svaki komad tijesta na pola.
  6. Složite lazanje: na dno posude za pečenje stavite malo umaka od rajčice, na umak stavite prvi komad preklopljenog punjenog tijesta, na njega dodajte dio preostale smjese od ricotte, nešto umaka od rajčice i malo naribane mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenih lazanja stavite ostatak umaka od rajčice, naribanu mozzarellu i parmezan, te pokapajte sve zajedno s nešto maslinova ulja.
  7. Ovako pripremljene lazanje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne bude pečena do kraja. Pustite da se lazanje malkice ohlade prije nego što ih narežete i poslužite sa svježim listićima bosiljka. Dobar tek!

Cijeli recept za rupčić-lazanje pronađite na YouTube kanalu Food Wishes.

Pripremite bicepse: 10 trikova uz koje će vam bešamel uvijek ispasti baš onako kako treba Bešamel - 4 Bešamel - 3 Bešamel - 2 +3 Bešamel - 1