Ovaj jednostavan i osvježavajući desert ispast će dobro baš svaki put, a ne zahtjeva ni puno truda ni puno vremena. Na vama je hoćete li ga napraviti u obliku kolača ili torte, a za pripremu će vam trebati tek dvadesetak minuta. Lagani kolač s malinama čine tri sloja - prozračni biskvit, krema od vrhnja i - maline.

Za biskvit samo trebate zajedno izmiksati sve sastojke i izliti ga u lim za pečenje. Bijelu kremu od vrhnja napravit ćete začas – postupak je isti, a na kraju samo premažete kremu po biskvitu i po vrhu poslažete maline. Možete ih i zamijeniti bilo kojim svježim voćem koje volite ili kombinacijom omiljenog voća – jagodama, borovnicama, kupinama ili (na kriške narezanim) breskvama.

Kolač s malinama - sastojci:

Za biskvit

  • 115 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 250 g šećera
  • 3 velika jaja
  • 280 g višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 3 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Za kremu

  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 30 g šećera u prahu
  • prstohvat soli

Voće

  • 500 g malina, kupina, bresaka ili jagoda (ili kombinacija)

Kolač s malinama - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup dimenzija 23x33 centimetra ili okrugli kalup promjera 24–26 centimetara.
  2. Električnim mikserom miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte jaja i miksajte dok se sve ne sjedini i ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i na kraju mlijeko i vaniliju. Miksajte smjesu za kolač malom brzinom 30 sekundi, a zatim na srednje velikom još 3 minute.
  3. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i pecite 40 do 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  4. Ohladite kolač na sobnoj temperaturi, barem sat vremena.
  5. Miksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrsti snijeg pa umiješajte kiselo vrhnje, šećer u prahu i sol. Premažite preko ohlađenog biskvita.
  6. Po kolaču rasporedite voće po izboru.
  7. Držite kolač u hladnjaku do posluživanja.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Gola torta: Recept za senzaciju od tri sastojka za koju vam treba samo 10 minuta posla Gola torta +0 Gola torta