Od plesanja po margini gastronomije u "nepivskim" zemljama do kompleksnog pića o kojem se itekako razmišlja, trebalo je proći vrijeme - no danas ni vinski stručnjaci u Hrvatskoj više ne frkću nosom na spomen pića od hmelja i ječma. Zanatsko pivo se cijeni i istražuje više no ikada, a pravi zaljubljenici kod kuće žele napraviti vlastite kreacije kako bi sebi i drugima pokazali što znaju.

I priča majstora za pivo, Sanela Subašića koji poučava i mentorira u sisačkom  Kul IN Beer labu započela je homebrewingom. Prije nego što je polaznicima ulijevao znanje o pivu, Sanel je strastveno skupljao pivske čepove, upoznavao razne vrste i stilove piva, a nakon što ga je slomljena noga, prije sedam godina, natjerala da ostane doma, krenuo je s kućnom proizvodnjom.

"U to se vrijeme teško dolazilo do informacija kako napraviti pivo kod kuće, tako da sam se fokusirao na stranu literaturu - malo forumi te YouTube kao praksa i za izrađivanje opreme. Želja za edukacijom i napredovanjem povećava se sa svakim sljedećim kuhanjem. I to je ono sto čini ovaj posao posebnim, jer se može napraviti bezbroj različitih recepata piva. I proces se može dotjerati do najsitnijih detalja i nijansa, da se za svaku osobu napravi nešto sto bi joj odgovaralo", otkriva Sanel i nastavlja:

"Prije nije bilo sastojaka u Hrvatskoj, pa su se nabavljali iz Engleske i Amerike. Danas imamo par Beer shopova u Hrvatskoj, tako da je jednostavnije. No, i danas se zna dogoditi da nečega još nema kod nas, pa se naruči opet iz inozemstva.

Koristim sistem H.E.R.M.S., što bi značilo heat exchange recirculating system. A metoda je All grain, dakle sve od zrna i prirodni sastojci. Bez ekstrakta i pojačivača okusa.

Najbitnije je educirati se o opremi i biti u toku s vremenom i tehnologijom te paziti na čistoću i sterilizaciju", kaže majstor pivar.

Sanel preferira tamno pšenično pivo i American pale ale, a među najdražim receptima mu je American pale ale s kokosom.

"To pivo je bilo posebno zbog specifične arome karamel sladova i hmelja koji je bio citrusnih aroma, sa jako malom gorčinom, a u aftertasteu se osjetio okus kokosa, kao da ste pojeli čupavac!.

Kad guštam u pivu uzmem pšenično pivo doppelbock (double bock), pivo koje je odležalo skoro jednu godinu i jako je bogato sladnim aromama i kulturom kvasca.To se ispija kao kava... A kada bih kombinirao pivo s hranom, primjerice steakom, odabrao bih tamni Stout koji se odlično slaže s crvenim mesom", kaže pivar te naglašava kako je dosta vremena posetio kušanju Austrijskih i Njemačkih piva koja mu se izrazito sviđaju jer drže do kvalitete sastojaka i finalnog proizvoda, zbog zakona o čistoći piva Reinheitsgebot.

"Hrvati su se navikli na lagere i na ono što velike pivovare nude, ali u zadnje vrijeme se scena mijenja i ljudi počinju shvaćati kako postoje mnogo kvalitetnija craft piva puna arome i okusa, u kojima se može uživati. Dobro je i što se iz godine u godinu radi na promociji i poticanju craft piva kroz razne festivale i dane piva po gradovima", kaže Sanel.

Njegovi polaznici na Kulinarskom Institutu Kul In će uživo imati priliku sudjelovati u pripremanju piva i tako naučiti kako prepoznati kvalitetan proizvod, što ocjenjivati kod degustiranja te načine i oblike serviranja piva i upariranja piva s hranom.

Praktikum i centar za proizvodnju craft piva Kul IN Beer lab omogućuje široku naobrazbu nužnu za potpuno razumijevanje prehrambene industrije i ugostiteljstva, a dobrodošli su svi koji žele učiti od majstora piva i entuzijasta. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju