Domaći kruh nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mijesiti. Za pripremu će vam biti potrebna svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, sol i voda.

Najteži dio u cijelom postupku jest – čekanje da se tijesto digne, ali i da se kruh ohladi prije nego što ga možete narezati na kriške i uživati u okusu.

Imajte na umu da će vam u pripremi ovog recepta biti potreban lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.

Sastojci za kruh:

  • 420 g pšeničnog brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 2 čajne žličice morske soli
  • 2 čajne žličice instant-kvasca u prahu

Priprema kruha:

  1. Pomiješajte u velikoj zdjeli suhe sastojke: brašno, morsku sol i instant-kvasac.
  2. Ulijte toplu vodu u brašno i kuhačom miješajte sastojke dok ih ne povežete. Tijesto će biti vrlo mokro i mlitavo.
  3. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
  4. Kada istekne to vrijeme, zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva zajedno s poklopljenom posudom od lijevanog željeza stavljenom unutra.
  5. Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na nekoliko mjesta.
  6. Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu od lijevanog željeza i stavite peći u pećnicu poklopljeno 35 minuta.
  7. Otklopite poklopac i pecite kruh još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  8. Pustite da se kruh ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta prije nego što u njega zarežete. Napravite sendvič ili ga poslužite kao prilog jelu. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju