Tražite li originalan suvenir u Lisabonu, nemojte pomišljati na to da odete iz grada bez pokoje šarene riblje konzerve u kuferu. Stvar nije u okusu niti kvaliteti ribe nego simbolici: živopisne limenke predstavljaju „konzervirani“ duh grada koji možete ponijeti sa sobom, a sardine, tuna, inćuni, hobotnice ili jegulje ostat će jestivi dugo nakon što prijeđete granicu.

Neke trgovine ne prodaju ništa osim ribljih konzervi, a pronaći možete i restorane koji će vam na stol donijeti ribu u limenci. Dio je to  kulinarskog nasljeđa Portugala od kraja 19. stoljeća, kada je nastala nacionalna industrija konzerviranja koja je osobito bila popularna u vrijeme ekonomskih turbulencija i nestašice hrane.

No i danas Portugalci jedu konzerviranu ribu, a neke su se trgovine i restorani upravo za nju i specijalizirale, prvenstveno radi turista.
Jedna od najpopularnijih trgovina koja privlači pozornost šarenim konzervama nalazi se u lisabonskoj povijesnoj četvrti Baixa - izlog Conserveire de Lisboa postao je orijentir u susjedstvu.

"Sve od polica do pultova je originalno", rekao je Tiago Cabral Ferreira za The New York Times, čiji je djed bio jedan od osnivača prije gotovo jednog stoljeća i dodao kako su ipak stavili nova vrata kako i spriječili „lopove koji vole sardine."

Lisabon - 2 Lisabon - 2 (Foto: Shutterstock)

Kad im je zaprijetio Drugi svjetski rat, vlasnici male trgovine mješovitom robom odlučili su se specijalizirati za ribu u konzervama. Osim toga, pokrenuli su i vlastitu robnu marku. Od prvobitnih pet, danas se mogu kupiti tri vrste: Tricana (fileti većih riba, koji se ručno stavljaju u limenke), Minor (mala riba i namazi) te Prata do Mar koji označava ribu isključivo iz portugalskih voda. Neke se ribe čuvaju u maslinovom ulju, dok se druge preliju pikantnim umakom od rajčice pripremljenom po obiteljskom receptu. U ponudi imaju i lignje u crnilu, dimljenu hobotnica i riblja jaja.

Iako su riblje konzerve koje nude vrhunske kvalitete, Cabral Ferreira napominje kako takva hrana ne može biti gurmanska. Naziva je „portugalskom brzom hranom“, koja je svakako zdravija opcija od brojnih drugih alternativa punih nezdravih masnoća. 

Zlatne cake: Što isprobati, a što preskočiti u fantastičnom Lisabonu i okolici Lisabon - 11 Lisabon - 13 Lisabon - 19 +31 Lisabon - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju