Jeste li ikada probali jian dui ili zhi ma qui? Riječ je o kineskim imenima za hrskav desert – ukusne kuglice omotane sezamovim sjemenkama. Popularan su izbor za kinesku Novu godinu, ali i u drugim svečanim prilikama.

Kuglice se rade od slatkog ili ljepljivog rižinog brašna, vode i šećera. Unutrašnjost kuglica puni se slatkom crvenom pastom od azuki graha, koja im daje slastan okus, a umaču se u sezamove sjemenke i prže u dubokom ulju.

Da biste ih napravili, treba vam samo ovih šest nabrojanih sastojaka, a koje možete pronaći u specijaliziranim azijskim trgovinama i na internetu.

Sastojci za pržene kuglice sa sezamom:

  • 250 g crvene slatke paste od azuki graha
  • 155 g ljepljivog rižina brašna
  • 125 ml mlake vode
  • 70 g sezamovih sjemenki
  • 2,5 žlica šećera
  • biljno ulje za prženje

Priprema prženih kuglica sa sezamom:

  1. Rastopite šećer u vodi pa tekućinu prelijte preko ljepljivog rižina brašna koje ste stavili u veću posudu. Od dobivene smjese zamijesite glatko tijesto, pokrijte plastičnom folijom i stavite sa strane.
  2. Slatku crvenu pastu od azuki graha podijelite na deset jednakih dijelova i rukama oblikujte kuglice.
  3. Podijelite tijesto na deset jednakih dijelova i oblikujte ih u kuglice.
  4. Spljoštite kuglicu tijesta rukom i u sredinu stavite kuglicu crvene paste od graha. Tijesto omotajte oko crvene paste i oblikujte kuglicu.
  5. Kuglice tako pripremljenog tijesta lagano premažite s malo vode pa ih uvaljajte u sjemenke sezama.
  6. Kuglice stavite pržiti u duboko ulje koje ste zagrijali na 70 Celzijevih stupnjeva. Kada kuglice udvostruče svoj volumen u ulju, pojačajte temperaturu i pecite ih još tri do pet minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  7. Stavite ih na papir za upijanje masnoće. Odmah ih poslužite. Dobar tek!

Puding koji to nije: Jednostavan recept za tembleque, egzotični blagdanski desert iz Portorika koji se ne odbija Tembleque - 17 Tembleque - 7 Tembleque - 1 +13 Tembleque - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju