Jeste li ikada probali jian dui ili zhi ma qui? Riječ je o kineskim imenima za hrskav desert – ukusne kuglice omotane sezamovim sjemenkama. Popularan su izbor za kinesku Novu godinu, ali i u drugim svečanim prilikama.
Kuglice se rade od slatkog ili ljepljivog rižinog brašna, vode i šećera. Unutrašnjost kuglica puni se slatkom crvenom pastom od azuki graha, koja im daje slastan okus, a umaču se u sezamove sjemenke i prže u dubokom ulju.
Da biste ih napravili, treba vam samo ovih šest nabrojanih sastojaka, a koje možete pronaći u specijaliziranim azijskim trgovinama i na internetu.
Sastojci za pržene kuglice sa sezamom:
- 250 g crvene slatke paste od azuki graha
- 155 g ljepljivog rižina brašna
- 125 ml mlake vode
- 70 g sezamovih sjemenki
- 2,5 žlica šećera
- biljno ulje za prženje
Priprema prženih kuglica sa sezamom:
- Rastopite šećer u vodi pa tekućinu prelijte preko ljepljivog rižina brašna koje ste stavili u veću posudu. Od dobivene smjese zamijesite glatko tijesto, pokrijte plastičnom folijom i stavite sa strane.
- Slatku crvenu pastu od azuki graha podijelite na deset jednakih dijelova i rukama oblikujte kuglice.
- Podijelite tijesto na deset jednakih dijelova i oblikujte ih u kuglice.
- Spljoštite kuglicu tijesta rukom i u sredinu stavite kuglicu crvene paste od graha. Tijesto omotajte oko crvene paste i oblikujte kuglicu.
- Kuglice tako pripremljenog tijesta lagano premažite s malo vode pa ih uvaljajte u sjemenke sezama.
- Kuglice stavite pržiti u duboko ulje koje ste zagrijali na 70 Celzijevih stupnjeva. Kada kuglice udvostruče svoj volumen u ulju, pojačajte temperaturu i pecite ih još tri do pet minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Stavite ih na papir za upijanje masnoće. Odmah ih poslužite. Dobar tek!
Puding koji to nije: Jednostavan recept za tembleque, egzotični blagdanski desert iz Portorika koji se ne odbija +13