Ukusne kekse možete napraviti i bez grama brašna. Pire od slatkog krumpira zajedno sa maslacem od kikirikija poslužit će kao baza ovoj slastici iz američke kuhinje.

Kekse osladite bananom i s nešto javorovog sirupa, a hrskavost će cijeloj slastici dati smrvljeni sirovi kikirikiji.

Ovaj je recept namijenjen veganima – odnosno osobama koje izbjegavaju hranu životinjskog porijekla. Ako vam porijeklo namirnica nije važno, a pri ruci nemate javorov sirup zamijeniti ga možete i medom.

Pa biste dobili pire od batata dovoljno je skuhati oguljeni slatki krumpir u vodi, ocijediti višak tekućine te ga vilicom ili gnječilom pretvoriti u pire.

Za pripremu smjese za kekse bit će vam potrebno svega desetak minuta. Keksi se u zagrijanoj pećnici trebaju peći oko pola sata.

Sastojci:

  • 210 g pirea od batata
  • 130 g glatkog maslaca od kikirikija
  • 100 g nasjeckanih sirovih kikirikija
  • 65 ml javorovog sirupa
  • 1 velika banana
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od batata, maslac od kikirikija, bananu, javorov sirup, prašak za pecivo i malo soli. Pustite da ova ljepljiva smjesa odstoji oko pet minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Potom u smjesu dodajte smrvljene kikirikije i sve dobro promiješajte.
  5. Dobivenu smjesu podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova koristeći žlicu za sladoled.
  6. Prebacite smjesu za kekse na papir za pečenje. Nemojte je previše stiskati i pobrinite se da bude dovoljno mjesta između svakog keksa.
  7. Stavite peći kekse u zagrijanu pećnicu na oko pola sata, odnosno dok slastica ne bude termički obrađena do kraja.
  8. Ohladite ih do kraja prije nego što ih poslužite. Kako se budu hladili keksi će početi dobivati hrskaviju teksturu. Dobar tek!

Slano i sočno: Recept za meku piletinu okupanu u jednostavnom umaku od kikirikija Piletina u kikiriki umaku - 11 Piletina u kikiriki umaku - 10 Piletina u kikiriki umaku - 9 +9 Piletina u kikiriki umaku - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju