Ukusne kekse možete napraviti i bez grama brašna. Pire od slatkog krumpira zajedno sa maslacem od kikirikija poslužit će kao baza ovoj slastici iz američke kuhinje.
Kekse osladite bananom i s nešto javorovog sirupa, a hrskavost će cijeloj slastici dati smrvljeni sirovi kikirikiji.
Ovaj je recept namijenjen veganima – odnosno osobama koje izbjegavaju hranu životinjskog porijekla. Ako vam porijeklo namirnica nije važno, a pri ruci nemate javorov sirup zamijeniti ga možete i medom.
Pa biste dobili pire od batata dovoljno je skuhati oguljeni slatki krumpir u vodi, ocijediti višak tekućine te ga vilicom ili gnječilom pretvoriti u pire.
Za pripremu smjese za kekse bit će vam potrebno svega desetak minuta. Keksi se u zagrijanoj pećnici trebaju peći oko pola sata.
Sastojci:
- 210 g pirea od batata
- 130 g glatkog maslaca od kikirikija
- 100 g nasjeckanih sirovih kikirikija
- 65 ml javorovog sirupa
- 1 velika banana
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte pire od batata, maslac od kikirikija, bananu, javorov sirup, prašak za pecivo i malo soli. Pustite da ova ljepljiva smjesa odstoji oko pet minuta na sobnoj temperaturi.
- Potom u smjesu dodajte smrvljene kikirikije i sve dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova koristeći žlicu za sladoled.
- Prebacite smjesu za kekse na papir za pečenje. Nemojte je previše stiskati i pobrinite se da bude dovoljno mjesta između svakog keksa.
- Stavite peći kekse u zagrijanu pećnicu na oko pola sata, odnosno dok slastica ne bude termički obrađena do kraja.
- Ohladite ih do kraja prije nego što ih poslužite. Kako se budu hladili keksi će početi dobivati hrskaviju teksturu. Dobar tek!
Slano i sočno: Recept za meku piletinu okupanu u jednostavnom umaku od kikirikija +9