Akara je popularan izbor za doručak u zemljama Zapadne Afrike poput Nigerije, Gane, Toga, Benina, Burkine Faso i Sierra Leonea. Najčešće se poslužuje uz fermentiranu i kremastu kašu od kukuruza ili prosa.

Akara su ukusni i zasitni popečci koji izgledaju poput uštipaka, ali imaju potpuno drugačiji okus. Zapravo, uopće nisu slatki. Riječ je o vrlo laganim zalogajčićima koji imaju hrskavu površinu te mekanu i pahuljastu unutrašnjost.

U jeziku naroda Yoruba riječ akara označava kruh ili pecivo. Radi se od graha, točnije od različitih autohtonih afričkih vrsta graha poput crnookog graha (eng. black eye pea) koji obiluje proteinima, a koji je dobio ime po tamnoj točki na svijetloj pozadini.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako sočno! Recept za "naopaki" gulaš od junetine koji se topi u ustima

Grah namače u vodi, a potom melje i začinjava, oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju. S obzirom da se radi samo od namirnica biljnog porijekla čest je odabir vegana i vegetarijanaca.

Osim za doručak, akaru možete poslužiti i kao prilog drugim jelima kroz cijeli dan.

Sastojci za akaru:

  • 250 g suhog crnookog graha
  • 100 ml vode
  • 1 luk
  • 1 komadić đumbira veličine oko 2,5 cm
  • 1 ljuta papričica
  • sol po želji
  • 1 l biljnog ulja za prženje

Slika nije dostupna Hrana i piće Najlakši recept za sočne juneće ražnjiće koji se jedu na ulicama Zapadne Afrike

Priprema akare:

  1. Namočite grah u čistoj vodi barem dva sata prije pripreme, a može i preko noći. Oljuštite kožicu od graha i ocijedite vodu.
  2. Stavite namočeni i oljušteni grah u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ga ne pretvorite u jednoličnu smjesu.
  3. Povremeno ubacite koju žlicu vode da olakšate proces pretvaranja graha u glatku smjesu. Ipak, imajte na umu da smjesa ne bi trebala biti previše vodena, jer se neće moći lijepo oblikovati i ispeći.
  4. U blender dodajte luk, đumbir i ljutu papričicu i sve zajedno izblendajte.
  5. Prebacite smjesu u veliku zdjelu, začinite sa solju i miksajte par minuta dok se ne udvostruči volumen smjese.
  6. Zagrijte ulje u loncu.
  7. Kad je ulje spremno, prebacite po jednu žlicu smjese u lonac.
  8. Pecite akaru oko tri do četiri minute, odnosno dok popečci ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju s obje strane.
  9. Stavite akaru na papir za upijanje masnoće prije posluživanja. Dobar tek!

Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo? Grah Vrste graha Mungo i azuki +0 Grah

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju