Akara je popularan izbor za doručak u zemljama Zapadne Afrike poput Nigerije, Gane, Toga, Benina, Burkine Faso i Sierra Leonea. Najčešće se poslužuje uz fermentiranu i kremastu kašu od kukuruza ili prosa.
Akara su ukusni i zasitni popečci koji izgledaju poput uštipaka, ali imaju potpuno drugačiji okus. Zapravo, uopće nisu slatki. Riječ je o vrlo laganim zalogajčićima koji imaju hrskavu površinu te mekanu i pahuljastu unutrašnjost.
U jeziku naroda Yoruba riječ akara označava kruh ili pecivo. Radi se od graha, točnije od različitih autohtonih afričkih vrsta graha poput crnookog graha (eng. black eye pea) koji obiluje proteinima, a koji je dobio ime po tamnoj točki na svijetloj pozadini.
Grah namače u vodi, a potom melje i začinjava, oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju. S obzirom da se radi samo od namirnica biljnog porijekla čest je odabir vegana i vegetarijanaca.
Osim za doručak, akaru možete poslužiti i kao prilog drugim jelima kroz cijeli dan.
Sastojci za akaru:
- 250 g suhog crnookog graha
- 100 ml vode
- 1 luk
- 1 komadić đumbira veličine oko 2,5 cm
- 1 ljuta papričica
- sol po želji
- 1 l biljnog ulja za prženje
Priprema akare:
- Namočite grah u čistoj vodi barem dva sata prije pripreme, a može i preko noći. Oljuštite kožicu od graha i ocijedite vodu.
- Stavite namočeni i oljušteni grah u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ga ne pretvorite u jednoličnu smjesu.
- Povremeno ubacite koju žlicu vode da olakšate proces pretvaranja graha u glatku smjesu. Ipak, imajte na umu da smjesa ne bi trebala biti previše vodena, jer se neće moći lijepo oblikovati i ispeći.
- U blender dodajte luk, đumbir i ljutu papričicu i sve zajedno izblendajte.
- Prebacite smjesu u veliku zdjelu, začinite sa solju i miksajte par minuta dok se ne udvostruči volumen smjese.
- Zagrijte ulje u loncu.
- Kad je ulje spremno, prebacite po jednu žlicu smjese u lonac.
- Pecite akaru oko tri do četiri minute, odnosno dok popečci ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju s obje strane.
- Stavite akaru na papir za upijanje masnoće prije posluživanja. Dobar tek!
Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo? +0