Svježi losos možete marinirati i peći, poširati, kuhati ili jesti sirovog, smotanog u sushi, ali prvi korak do zdravog i slasnog specijaliteta je odabir kvalitetne ribe. Trikove kako prepoznati dobar losos možete provjeriti ovdje, a zbog karakterističnog okusa i teksture losos se može pripremiti na brojne načine.

Pritom pripazite na to da lososa držite na hladnom do trenutka prije nego što ga namjeravate pripremiti, a noževe i dasku za rezanje obavezno operite u vrućoj vodi nakon uporabe, prije nego krenete sjeckati neke druge namirnice kako biste spriječili rizik od zaraze bakterijama. Nakon kupnje losos treba termički obraditi ili zamrznuti unutar 2 dana, a kako biste bili sigurni da je dovoljno pečen možete se poslužiti kuhinjskim termometrom i provjeriti da je unutarnja temperatura 63 stupnja Celzija.

Mokra marinada

Kako bi losos bio sočan i ukusan možete ga prije pečenja ili kuhanja ostaviti u vodenoj marinadi, odnosno salamuri. Baza je žlica soli na šalicu vode, a dodati možete i začinsko bilje prema želji. Losos držite u vodenoj otopini 8 do 10 sati.

Suha marinada

Za suhu marinadu pomiješajte sol za začinskim biljem, obložite ribu i ostavite u hladnjaku 6-8 sati u vrećici koja se može čvrsto zatvoriti. Ova metoda idealna je za dimljenje, pečenje i prženje. Osim soli, možete koristiti i smeđi šećer, timijan, papriku, luk ili češnjak u prahu, papar, koricu limuna ili limete.

Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch Hrana i piće Bolje od majoneze? Neodoljivo kremasti umak gotov za 60 sekundi

Losos iz pećnice

Losos možete peći na temperaturi od 220 stupnjeva Celzija za što će vam trebati 10 do 15 minuta, ovisno o debljini fileta. Osnovno pravilo za pečenje je 10 minuta za ribu debljine 2,5 cm debljine, ali nakon otprilike 8 minuta ju je dobro provjeriti. Ako se meso lako odvaja kada ga dotaknete vilicom i izgleda neprozirno, losos je spreman.

Ribu ne morate poklopiti, dovoljno je nauljiti posudu za pečenje, posipati ribu solju i paprom te je položiti kožom prema dolje. Nakon pečenja ribu možete poškropiti i s nekoliko kapi limunova soka. U pećnici možete peći i smrznuti losos, ali ga prije stavljanja u pećnicu brzinski isperite kako biste maknuli eventualne kristaliće leda.

Pečenje u foliji ili papiru za pečenje

Ovo je odličan način na koji možete dobiti brzinski ručak pun okusa, a prije nego što zamotate losos u paketić možete ga i marinirati. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija pa stavite losos na foliju ili papir za pečenje. Prema želji začinite ili premažite marinadom, a možete i samo staviti kriške limuna i komadić maslaca na svaki odrezak. Dobro zamotajte, zatvorite rubove i pecite 18 do 20 minuta u pećnici. Poslužite s povrćem, rižom ili tjesteninom.

Pesto genovese Hrana i piće Pesto genovese: Recept za jednostavan umak za tjesteninu koji je gotov u trenu

Losos s roštilja

Kako se riba ne bi zalijepila za roštilj dobro zagrijte i potom stavite odreske kožom prema dolje. Bit će dovoljno 6-8 minuta i potom ih okrenite i pecite još minutu do dvije. U početku se odrezak može zalijepiti za rešetku roštilja, ali nakon nekoliko minuta trebala bi se lako odlijepiti. Cijelo vrijeme držite ribu na oku kako se ne bi previše osušila. Prije pečenja je možete marinirati i nauljiti neutralnim uljem.

Umaci i prilozi

Losos možete poslužiti s umacima na bazi majoneze, vrhnja ili jogurta s primjerice sitno sjeckanim kiselim krastavcima ili začinskim biljem poput kopra, bosiljka, vlasca i majčine dušice. Pesto, hollandaise, aromatizirani maslac, umak od avokada ili pak salsa od manga i avokada također su neki od dodataka koji fino pašu s lososom. Pečeno povrće odličan je prilog, sjajno će se slagati sa šparogama, brokulom ili tikvicama, a isprobati ga možete i u sendvičima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju