Suosjećanje prema životinjama, okretanje zdrave stranice u životu, prehrana bez skrivenih antibiotika i hormona, svijest o očuvanju planeta ili to što vam meso više ne „šmeka“ u tanjuru, mogu biti neki od razloga za prelazak na vegetarijansku stranu.

Takav se zaokret na prvu može činiti dosta kompliciranim, otvarati pitanja o tome jesmo li osuđeni na jadnjikavo povrće s grilla u restoranima, hoće li nam nedostajati proteina za postizanje sportskih rezultata, i u krajnjoj liniji – što ćemo jesti.

Kao i svaka životna promjena (znaju oni koji su se odricali čokolade) u startu može djelovati teretno, ali u vrijeme kada se svijet sve više okreće prehrani bez mesa i životinjskih proizvoda, nebrojeno je primjera koji pokazuju zdravi, sretni i uspješni vegani i vegetarijanci nisu mit.

S četiri noge na dvije

Postoje ljudi koji kažu da više nikada neće zapaliti cigaretu – i to zbilja učine, kao i oni nakon odluke da više nikada neće primirisati mesu zauvijek zaborave na pohanu piletinu i bolonjez. No ipak su u većini oni kojima su takve, nagle promjene neizvedive. Ono što se mora često nam je i najteže pa umjesto da se obvežete sami sebi da više nikada nećete staviti komad mesa u usta, krenite malim koracima, bez pritiska. U početku možete primjerice odlučiti da ćete prvih deset dana jesti ribu i povrće, a nakon toga razmišljati o daljnjim izazovima. Ili pak u početku prijeći na piletinu i perad, a odreći se svinjetine i junetine.

Tako se nećete osjećati zarobljenima u novom načinu prehrane i smanjiti rizik od „pucanja“ ako pogriješite. Matt Frazier, vegan, sportaš i autor bestsellera u kojima savjetuje kako biti u formi na jelovniku bez mesa, počeo je upravo na taj način – polako, ali sigurno. Nakon što je primijetio kako se bolje osjeća, nakon mjesec dana je maknuo i ribu s popisa za kupnju, a ostalo je povijest.

Zamrzivač je prijatelj 

Otpišete li meso, ali nemate dobar plan kako nadoknaditi proteine mogli biste biti gladni, zamijeniti meso nezdravim šećerima pa čak i narušiti zdravlje. Zato je korisno baciti se na istraživanje, napraviti popis alternativnih proteina te prema potrebi razmisliti o biljnim proteinima u prahu kao nadomjestku prehrani. Uz dobru pripremu, kupnju namirnica za cijeli tjedan, kao i odabir hrane koju možete čuvati u zamrzivaču, učinit ćete si život jednostavnijim.

Primijetite li da vam nedostaje meso, ali ste se čvrsto odlučili držati plana, nemojte biti previše strogi prema sebi. U početku si možete dopustiti više hrane koju volite, poput krumpira, riže ili tjestenine te je kombinirati s biljnim mesom koje oponaša odreske, pljeskavice, kobasice i druge mesne specijalitete okusom, mirisom, teksturom i izgledom.

Biljno meso?

Nekoć su se zamjene za meso temeljile ponajprije na soji, ali nove alternative uključuju i proteine graška, gljiva i  žitarica. No dobro je znati da imitacije mesa mogu sadržavati ostatke herbicida (ako bilje nije uzgajano u ekološkim uvjetima) ili pak genetski modificirane biljke, nezdrave masti i konzervanse. Stoga je prije kupnje dobro pročitati deklaraciju, birati provjerene namirnice – i ne pretjerivati u njima.

Vitamini i minerali

Ako osim mesa zapostavite i ribu, mlijeko i sir u korist biljne prehrane moglo bi vam nedostajati nekoliko ključnih hranjivih tvari. Među njima su vitamin B12, vitamin D, omega-3 masne kiseline DHA i EPA, jod, cink, selen, magnezij i vitamin K2 koje bi bilo dobro pojačati u dogovoru s liječnikom, bilo kroz biljne namirnice ili suplemente.

Uzbudljive kuhinje 

Niste li ih do sada uključivali na jelovnik, najuzbudljiviji dio vegetarijanske prehrane su nove namirnice. Osim što možete otkrivati što sve može batat, kako marinirati tofu i ispraksirati se u „loptanju“ falafelom, prelazak na vegetarijansku stranu može probuditi znatiželju za upoznavanjem kineske, japanske, tajlandske, indijske ili afričke kuhinje.

10 neodoljivih recepata u besplatnoj digitalnoj kuharici 

O tome kako se lako prebaciti na vegetarijanstvo i jesti manje mesa, otkrijte i uz superukusne recepte - za početak donosimo 10 jednostavnih i slasnih ideja, a kuharicu možete preuzeti ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju