U vrhunskim restoranima, osim vrhunske namirnice, svaki proces pripreme je jednako bitan kako bi vam na stol stigao savršeni odrezak. Meso treba odgovarajuće ispeći, ali još važnije je kako ga kvalitetno začiniti. Zato kopirajte trikove sjajnih chefova i kako biste pripremili odličan odrezak kod kuće.

Dobra mješavina začina ključ sjajnog okusa – nastojte upotrijebiti mješavinu bilja i začina kako bi vaš odrezak bio pun slasti, ali krenimo redom...

Sol je ključna

Sol će transformirati, ojačati i produbiti okus bilo kojeg komada mesa. Trljanje soli o površinu mesa ne samo da će mu dati slanost, već će ga i omekšati. Sol će isušiti površinu mesa, dok će se vlaga zadržati u središtu mesa i osigurati vam sočniji odrezak.

Obilno posolite meso Obilno posolite meso (Foto: Shutterstock)

Premažite sve strane odreska biljnim uljem, suncokretovim uljem ili uljem avokada – upotrijebite ulje s visokom točkom dimljenja. Odrezak potom obilno začinite sa svih strana sa soli. Možete neko vrijeme čekati da se sol "upije", ali kako je pričao Anthony Bourdain, on bi odrezak obilato posolio i odmah ga stavin na "vatru", jer kako kaže sol isušuje meso i ostavlja ga bez sočnosti pa je nastojao da postupak što brže završi.

Koliko trebam upotrijebiti soli?

Jeste li jedna od onih osoba kojoj se diže kosa na glavi kad u receptu pročitate obilno zasolite ili stavite soli po želji? Razlog za to vrlo je jednostavan – ljudi imaju različitu preferencije kada je sol u pitanju. Isto tako, odresci nisu ujednačeni po veličini, obliku i težini, pa je precizno mjerenje začina za odrezak gotovo nemoguće izvesti.

Generalno gledajući, na 450 grama mesa stavlja se oko jedna čajna žličica soli i pola čajne žličice papra. Ipak, treba uzeti u obzir i debljinu odreska – deblji odresci poput ribeyea trebat će više začina nego oni tanji i plosnati.

Nemojte zaboraviti otresti odrezak prije nego što ga stavljate na ugrijanu tavu ili roštilj da višak začina na površini mesa ne zagori i tako uništi njegov okus.

Za meso koje se u ustima topi poput maslaca: Tehnika sporog kuhanja koja više nije rezervirana samo za restorane Sous vide - 6 Sous vide - 5 Sous vide - 4 +2 Sous vide - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju