• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Pluteni čep, zamrzavanje, ocat... Koji je pravi način za omekšavanje hobotnice?

"Zaboravite ocat i vinske čepove koji poskakuju u tekućini za kuhanje, umjesto toga je bolje pirjati hobotnicu u vlastitu soku“, savjetuje gastronomski stručnjak Harold McGee...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.09.2023 14:01 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Želite li da hobotnica bude mekana, zlatno je pravilo brojnih kuhara da je prije pripreme zamrznete. Nakon toga je možete kuhati, peći, pripremiti carpaccio ili je napraviti na gulaš – recepata za hobotnicu je more. Neki chefovi tvrde da je trik za mekšu hobotnicu kuhanje s plutenim čepovima, ali znanost pokazuje drukčije.

Nakon što je odlučio testirati tu tvrdnju, Harold McGee, renomirani stručnjak za povijest i znanost kuhanja potvrdio je kako se radi o mitu. Na Haroldovom testu hobotnica koja se kuhala s čepovima imala je jednaku teksturu kao ona bez čepova.

Savjeti za omekšavanje hobotnice su često proturječni, a i svaki kuhar ima svoju metodu u koju se pouzdaje. Neki chefovi se kunu u namakanje u slanoj otopini, a drugi ni u ludilu ne bi dotaknuli soljenku. Neki će reći da je kratko uranjanje u vruću vodu dok se krakovi ne  nakovrčaju tajna sočnosti, drugi tvrde da je pak stvar u polaganom kuhanju i dugačkom hlađenju. Na popisu savjeta je i dodavanje octa, no Harold McGee kaže da ga slobodno izostavite.

"Zaboravite ocat i vinske čepove koji poskakuju u tekućini za kuhanje, umjesto toga je bolje pirjati hobotnicu u vlastitu soku“, napisao je  za The New York Times i objasnio kako je vezivno tkivo hobotnice izrazito čvrsto, zbog čega se i tradicionalno mlati i tuče da bi omekšala - a jednaku funkciju ima i zamrzavanje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Osvježavajuća, a zasitna: Trikovi za savršenu šopsku salatu koja uspijeva baš svaki put

No Harold McGee smatra da bi od svih opcija najbolje bilo blanširati hobotnicu pa je polagano peći te zatim hladiti u vlastitom soku.

"Isprobajte ovo. Krakove hobotnice blanširajte 30 sekundi u kipućoj vodi. Zatim prebacite hobotnicu u poklopljenu posudu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 94 stupnjeva četiri-pet sati ili dok ne omekša i ostavite je da se hladi u vlastitom soku. Odlijte sokove i prokuhajte ih da se reduciraju. Dobit ćete nježnu hobotnicu i ukusan, želatinasti umak pun okusa“, savjetuje McGee te dodaje kako većina recepata upravo i savjetuje kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje jer se vezivna tkiva otapaju u želatinu na temperaturama netom prije ključanja.

"Eksperimentirao sam s raznim temperaturama i vremenima, i dobio sam najbolje rezultate na 88 do 94 stupnjeva Celzija. Krakovima hobotnice od četiri ili pet kilograma može trebati četiri ili pet sati da omekšaju na toj temperaturi“, kaže McGee.

Stručnjak za hranu slaže se da kiselina može pomoći u omekšavanju hobotnice, ali to ne preporučuje – baš kao niti namakanje u salamuri jer utječe na okus hobotnice. 

"Grčki stručnjak za hranu savjetovao je kuhanje hobotnice s malo octa jer kiselina otapa vezivno tkivo hobotnice. Otkrio sam da je to istina. Ali također sam otkrio da ocat razgrađuje nastalu želatinu. Zbog čega je meso izrazito vlaknasto“, kaže McGee, koji je isprobao i namakanje hobotnice u slanoj vodi da vidi hoće li tako biti mekša. U litru vode stavio je oko tri žlice soli i ostavio da se namače nekoliko sati. Meso je ispalo osjetno manje vlaknasto i ne pretjerano slano, ali otkrio je da okus nije bio najbolji.

Arancini Hrana i piće Trik je u vodi: Kako skuhati savršenu rižu baš svaki put?

Metode omekšavanja tek su početak priče o pripremi hobotnice, a nakon toga ide čišćenje i priprema. Odlučite li je najprije skuhati da omekša pa kratko ispeći na grill tavi, stavite je u vodu s povrćem kao što su luk, češnjak i rajčica pa dodajte i nekoliko zrna papra, lovor i ružmarin koji će dati finu aromu. Ovisno o veličini, trebat će joj nekoliko sati da omekša. Nakon kuhanja možete je i kratko zapeći na grill tavi da se karmelizira pa poslužiti s prilogom prema želji.

Želite li napraviti hobotnicu na salatu, zajedno s njom, povrćem i začinima kuhajte i krumpire koje izvadite nakon otprilike 40 minuta, ili kad se skuhaju. Osim krumpira, u salatu od hobotnice možete dodati i rajčicu, luk, kapare, motar i začine prema želji. Dodati možete i malo vode u kojoj se hobotnica kuhala kako bi bila sočnija, a ne zaboravite i preljev za salatu na bazi maslinovog ulja kojem možete dodati i limuna te octa.

Za carpaccio hobotnicu možete i skuhajte do polovice s povrćem i začinima pa umotati je u prozirnu foliju i smrznuti na dva sata da se stisne te narezati na tanke ploške koje poslužite na salati i prelijte kakvim citrusnim umakom. 

Za koju se god varijantu odlučili, držimo fige da hobotnica bude sočna i ukusna. Dobar tek!

Isprobajte ih: 10 talijanskih trikova uz koje ćete lako napraviti preukusna jela +0 Arancini

  • #kako kuhati
  • #kako omekšati hobotnicu
  • #hobotnica<
  • #trik za mekšu hobotnicu
  • #kako skuhati hobotnicu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
Glazba koja putuje dalje: Zračna luka Zagreb otvara vrata glazbenim klasicima u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom
Jedinstven susret
Glazba koja putuje dalje: Zračna luka Zagreb otvara vrata glazbenim klasicima u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Kakav bezobrazluk: Automobilom vozio kroz grobove
Kakav bezobrazluk
VIDEO Kruži snimka s groblja, građani u šoku: "Svašta smo znali vidjeti po groblju, ali ovo je za ne povjerovat"
show
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
Istraga u tijeku
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
Jao...
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
lifestyle
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Sarma
Sto ljudi...

Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

Burek sa sirom, francuska salata s jabukom i smjesa za sarmu - s jajetom, samo su neka od spornih jela oko kojih rijetko tko nema čvrsti stav... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close