• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Pluteni čep, zamrzavanje, ocat... Koji je pravi način za omekšavanje hobotnice?

"Zaboravite ocat i vinske čepove koji poskakuju u tekućini za kuhanje, umjesto toga je bolje pirjati hobotnicu u vlastitu soku“, savjetuje gastronomski stručnjak Harold McGee...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.09.2023 14:01 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Želite li da hobotnica bude mekana, zlatno je pravilo brojnih kuhara da je prije pripreme zamrznete. Nakon toga je možete kuhati, peći, pripremiti carpaccio ili je napraviti na gulaš – recepata za hobotnicu je more. Neki chefovi tvrde da je trik za mekšu hobotnicu kuhanje s plutenim čepovima, ali znanost pokazuje drukčije.

Nakon što je odlučio testirati tu tvrdnju, Harold McGee, renomirani stručnjak za povijest i znanost kuhanja potvrdio je kako se radi o mitu. Na Haroldovom testu hobotnica koja se kuhala s čepovima imala je jednaku teksturu kao ona bez čepova.

Savjeti za omekšavanje hobotnice su često proturječni, a i svaki kuhar ima svoju metodu u koju se pouzdaje. Neki chefovi se kunu u namakanje u slanoj otopini, a drugi ni u ludilu ne bi dotaknuli soljenku. Neki će reći da je kratko uranjanje u vruću vodu dok se krakovi ne  nakovrčaju tajna sočnosti, drugi tvrde da je pak stvar u polaganom kuhanju i dugačkom hlađenju. Na popisu savjeta je i dodavanje octa, no Harold McGee kaže da ga slobodno izostavite.

"Zaboravite ocat i vinske čepove koji poskakuju u tekućini za kuhanje, umjesto toga je bolje pirjati hobotnicu u vlastitu soku“, napisao je  za The New York Times i objasnio kako je vezivno tkivo hobotnice izrazito čvrsto, zbog čega se i tradicionalno mlati i tuče da bi omekšala - a jednaku funkciju ima i zamrzavanje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Osvježavajuća, a zasitna: Trikovi za savršenu šopsku salatu koja uspijeva baš svaki put

No Harold McGee smatra da bi od svih opcija najbolje bilo blanširati hobotnicu pa je polagano peći te zatim hladiti u vlastitom soku.

"Isprobajte ovo. Krakove hobotnice blanširajte 30 sekundi u kipućoj vodi. Zatim prebacite hobotnicu u poklopljenu posudu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 94 stupnjeva četiri-pet sati ili dok ne omekša i ostavite je da se hladi u vlastitom soku. Odlijte sokove i prokuhajte ih da se reduciraju. Dobit ćete nježnu hobotnicu i ukusan, želatinasti umak pun okusa“, savjetuje McGee te dodaje kako većina recepata upravo i savjetuje kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje jer se vezivna tkiva otapaju u želatinu na temperaturama netom prije ključanja.

"Eksperimentirao sam s raznim temperaturama i vremenima, i dobio sam najbolje rezultate na 88 do 94 stupnjeva Celzija. Krakovima hobotnice od četiri ili pet kilograma može trebati četiri ili pet sati da omekšaju na toj temperaturi“, kaže McGee.

Stručnjak za hranu slaže se da kiselina može pomoći u omekšavanju hobotnice, ali to ne preporučuje – baš kao niti namakanje u salamuri jer utječe na okus hobotnice. 

"Grčki stručnjak za hranu savjetovao je kuhanje hobotnice s malo octa jer kiselina otapa vezivno tkivo hobotnice. Otkrio sam da je to istina. Ali također sam otkrio da ocat razgrađuje nastalu želatinu. Zbog čega je meso izrazito vlaknasto“, kaže McGee, koji je isprobao i namakanje hobotnice u slanoj vodi da vidi hoće li tako biti mekša. U litru vode stavio je oko tri žlice soli i ostavio da se namače nekoliko sati. Meso je ispalo osjetno manje vlaknasto i ne pretjerano slano, ali otkrio je da okus nije bio najbolji.

Arancini Hrana i piće Trik je u vodi: Kako skuhati savršenu rižu baš svaki put?

Metode omekšavanja tek su početak priče o pripremi hobotnice, a nakon toga ide čišćenje i priprema. Odlučite li je najprije skuhati da omekša pa kratko ispeći na grill tavi, stavite je u vodu s povrćem kao što su luk, češnjak i rajčica pa dodajte i nekoliko zrna papra, lovor i ružmarin koji će dati finu aromu. Ovisno o veličini, trebat će joj nekoliko sati da omekša. Nakon kuhanja možete je i kratko zapeći na grill tavi da se karmelizira pa poslužiti s prilogom prema želji.

Želite li napraviti hobotnicu na salatu, zajedno s njom, povrćem i začinima kuhajte i krumpire koje izvadite nakon otprilike 40 minuta, ili kad se skuhaju. Osim krumpira, u salatu od hobotnice možete dodati i rajčicu, luk, kapare, motar i začine prema želji. Dodati možete i malo vode u kojoj se hobotnica kuhala kako bi bila sočnija, a ne zaboravite i preljev za salatu na bazi maslinovog ulja kojem možete dodati i limuna te octa.

Za carpaccio hobotnicu možete i skuhajte do polovice s povrćem i začinima pa umotati je u prozirnu foliju i smrznuti na dva sata da se stisne te narezati na tanke ploške koje poslužite na salati i prelijte kakvim citrusnim umakom. 

Za koju se god varijantu odlučili, držimo fige da hobotnica bude sočna i ukusna. Dobar tek!

Isprobajte ih: 10 talijanskih trikova uz koje ćete lako napraviti preukusna jela +0 Arancini

  • #kako kuhati
  • #kako omekšati hobotnicu
  • #hobotnica<
  • #trik za mekšu hobotnicu
  • #kako skuhati hobotnicu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Ljuti med recept
Hit
Jeste li probali ljuti med? Obožavaju ga na društvenim mrežama, a stavljaju u sve od pizze do čokoladne torte
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Opasni orijentalni stršljen vratio se u Hrvatsku: Nemamo stručnjaka ni literature za tu vrstu
Aktivni u ovo doba godine
VIDEO Opasni insekt vratio se u Hrvatsku nakon 50 godina: Ubod izaziva brojne alergijske reakcije, pa i smrt
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
show
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Margot Robbie u neobičnoj haljini ukrala svu pozornost na crvenom tepihu
uže ne može biti!
Tijesni korzet stisnuo je atribute najpoznatije plavuše, a dramatični prorezi još su zanimljiviji
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Dodatna oprema automobila u Splitu nasmijala društvene mreže – pogledajte ovu kreaciju
Urnebesno
Dodatna oprema automobila u Splitu nasmijala društvene mreže – pogledajte ovu kreaciju
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Igor Tudor nakon golijade stao pred novinare i poručio: "Žao mi je, ali to se mora jasno reći"
Bez zadrške
Igor Tudor nakon golijade poručio: "Ne volim to raditi, ali to se mora reći"
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
sve
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Meso
Štetno i nepotrebno

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda, nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close