Za savršenu šopsku salatu trebat će vam zrelo i svježe ljetno povrće: krastavci, paprika i rajčica – kao i feta, ili bilo koji slaniji bijeli sir. Kako bi salata bila osvježavajuća, dobro je da bude što hladnija pa povrće prije pripreme držite u hladnjaku. Također, važno je i da povrće bude narezano na kockice podjednake veličine.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Za šopsku salatu možete uzeti krastavce salatare ili mlade, manje krastavce, koje ne morate niti oguliti. Neki kuhari tvrde da u šopsku salatu mora ići pečena paprika pa se možete odlučiti i za takvu varijantu.

Trik za savršeno kremastu šopsku salatu je da dio feta sira pomiješate s ostalim sastojcima kako bi se povezali, a dio narežete na kockice i dodate ih na kraju. Koristite li čvršći sir, možete ga i naribati ili namrviti, ili iskombinirati nekoliko vrsta sireva.

Luk narežite na tanke ploške ili kockice, a možete isprobati i varijaciju na temu s mariniranim lukom. Sve što trebate je pomiješati vinski ocat s maslinovim uljem i preliti ga preko nasjeckanog luka pa ostaviti oko 15-20 minuta da omekša. Također, za više okusa u marinadu možete dodati i malo senfa, meda, origana i mljevene paprike. Umjesto običnog luka, možete koristiti i mladi luk, a neki će kuhari obavezno dodati i pokoju maslinu.

Sastojci za šopsku salatu:

  • 3 rajčice
  • 1 veći krastavac (ili nekoliko manjih)
  • 2 paprike
  • 1 glavica luka
  • 200 g bijelog slanog sira (feta)
  • masline prema želji
  • 2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa

Priprema šopske salate:

  1. Povrće ohladite u hladnjaku. Operite, očistite i nasjeckajte rajčice, krastavac i paprike na kocke.
  2. Luk narežite na ploške.
  3. Pomiješajte ocat i ulje pa prelijte preko narezanog povrća. Umiješajte trećinu fete i dobro promiješajte da bi se sir dobro povezao s povrćem.
  4. Dodajte i fetu narezanu na kocke ili neki drugi sir koji možete naribati. Prema želji dodajte i masline. Poslužite.

Brzo, fino i bez puno suđa: 7 neodoljivih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna Šopska salata +0 Kremasta tjestenina bez mrvice ulja ili vrhnja