Zamjena za fetu
Ako izbjegavate jesti sir iz zdravstvenih, etičkih ili osobnih razloga, ali i dalje želite uživati u njegovom okusu, ne brinite. U trgovinama se mogu pronaći usporedive biljne alternative, a iste možete napraviti i u vlastitom domu.
Na društvenim mrežama u posljednje se vrijeme širi recept za vegansku fetu koja se temelji na tofuu, dok je slastan okus daje marinada od bijele miso paste, jabučnog soka, maslinova ulja, prehrambenog kvasca i pokojeg začina.
Veganska feta - sastojci:
- 400 g čvrstog tofua
- 80 ml jabučnog soka
- 60 ml limunova soka
- 30 g bijele miso pista
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 g prehrambenog kvasca
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žlica češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice luka u prahu
- sol i papar po želji
Veganska feta - priprema:
- Ocijedite tofu i papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s njegove površine. Narežite tofu na manje kocke.
- U većoj zdjeli pomiješajte miso pastu, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, limunov sok, prehrambeni kvasac, origano, češnjak i luk u prahu. Posolite i popaprite smjesu po želji.
- Ubacite tofu kocke u marinadu, dobro promiješajte i prebacite u posudu s poklopcem. Stavite tofu u hladnjak na minimalno 12 sati da se okusi sljube. Imajte na umu da će okus biti bolji što duže držite tofu u marinadi u hladnjaku, ali ne duže od tjedan dana.
- Poslužite biljnu zamjenu za feta sir na salati, u sendviču ili kao prilog jelu. Dobar tek!
Zamjena za parmezan
Parmezan je tvrdi polumasni sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz talijanskog grada Parme. Karakterizira ga pikantan okus i miris koji se posebno dobro sljubljuje s jelima na bazi tjestenine.
U vlastitom domu možete napraviti vegansku verziju smrvljenog sira koja nalikuje na parmezan iz trgovina, a za što će vam biti potrebno svega četiri sastojka.
Veganski parmezan - sastojci:
- 100 grama sirovih indijskih oraščića
- 3 žlice prehrambenog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
Veganski parmezan - priprema:
- U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite indijske oraščiće, prehrambeni kvasca, sol i češnjak u prahu.
- Pulsirajte dok se smjesa ne pretvori u fini prah nalik na naribani parmezan kakav možete kupiti u trgovinama.
- Prebacite smjesu u staklenku i pohranite u hladnjak na nekoliko tjedana. Poslužite preko omiljenog jela od tjestenine. Dobar tek!
Zamjena za rastopljenu mozzarellu
Ako ste u potrazi za biljnom verzijom rastopljenog sira mozzarella koji će biti idealan izbor za vegansku pizzu, imamo sjajan recept za vas. Riječ je o viralnom receptu food blogerice Francesce Bonadonne koji je ista podijelila prije nekoliko godina na svojem YouTube kanalu Plantifully Based.
Sir se radi od samo pet sastojaka – kuhane cvjetače, biljne alternative za mlijeko, tapioka brašna (škrobi), soli i prehrambenog kvasca. Prehrambeni kvasac daje ovom jelu „sirasti“ okus, dok se isti rasteže poput pravog sira zahvaljujući tapioka brašnu.
Recept za rastopljeni mozzerellu pronađite ovdje.
Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš