Riblji temeljac je svestrani dodatak jelima zahvaljujući kojemu možete napraviti ukusna jela bez previše drugih sastojaka. Idealan je saveznik kad nemate sat, dva za čekanje u redovima ispred trgovina i kupovinu.

Stoga je praktično skuhati nešto više temeljca, spremiti ga u zamrzivač u manje posude pa u trenu pripremiti rižot, jela od tjestenine, umake ili brze juhe. Osim što je ukusan, izrazito je zdrav pa bismo ga svakako trebali uključiti u jelovnike.

Za dobar temeljac ne treba potrošiti puno namirnica jer se radi prvenstveno od otpadaka – ribljih glava, kostiju ili ljuštura rakova. Koriste se kosti bijele, a ne plave ribe, kako ne bi bio gorak. Ribu i povrće možete zajedno staviti u lonac hladne vode pa kuhati, ili prethodno popržiti luk s ostalim povrćem pa dodati vodu i ubaciti ribu. Ne zaboravite dodati bijelo vino, a poigrajte se i svježim mediteranskim začinskim biljem.

Pripremate li kozice ili škampe, sačuvajte ljušture i pripremite temeljac tako da ih ubacite u lonac s vrućom vodom i ostavite poklopljeno oko pola sata. Nije ga potrebno kuhati jer se priprema kao kakav "morski čaj".

Sastoji za riblji temeljac

1 kg ribljih kostiju
300 g luka
100 mrkve
100 g korijena celera
2 češnja češnjaka
50 peršinovog lista
10 zrna papra
1 dl suhog bijelog vina
1 lovorov list
2 l vode
1 dl maslinova ulja
 

Priprema:

1. Povrće očistite i narežite, češnjak oljuštite, a kosti isperite hladnom vodom.

2. Sve sastojke stavite u lonac pa kuhajte na laganoj vatri obirući pjenu žlicom kako biste ga očistili od nečistoća.

3. Kad povrće omekša (20-30 minuta) procijedite temeljac pa kad se ohladi prema potrebi zamrznite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju