Kourabiedes su fini grčki keksi na bazi maslaca koji se u toj zemlji pripremaju za blagdane, ali i različite proslave, od rođendana do vjenčanja.
Mekani su te se tope u ustima. Ipak, pripazite dok ih grizete jer se tradicionalno pune cijelim pistacijama. Vrlo se lako pripremaju i kod kuće.
Sastojci za kourabiedes:
- 240 g brašna
- 220 g omekšanog maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 30 g mljevenih pistacija
- 1 žumanjak
- 1 žlica meda
- 1 žlica brendija
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/8 čajne žličice klinčića u prahu
- prstohvat soli
- cijele pistacije za nadjev
- još šećera u prahu za posipanje
Priprema kourabiedesa:
- Sameljite 30 grama pistacija u prah te ih pomiješajte sa 60 grama šećera u prahu. Stavite sa strane.
- U mikseru istucite omekšani maslac, med i malo soli u kremastu smjesu. Za to će vam biti potrebna otprilike minuta.
- U maslac dodajte mljevene pistacije sa šećerom, žumanjak, brendi, mljeveni klinčić i ekstrakt vanilije. Sve zajedno miksajte još oko jedne minute da se sastojci povežu.
- Postupno dodajte brašno i lagano miksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Prebacite smjesu u hladnjak na otprilike 30 minuta da se stisne.
- Podijelite smjesu na kuglice promjera oko 2,5 centimetara.
- U svaku kuglicu utisnite jednu cijelu pistaciju.
- Poslažite tako pripremljene kuglice na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva 15 do 17 minuta.
- Kada su keksi pečeni, pustite da se ohlade do kraja pa ih pospite dodatnim šećerom u prahu prije posluživanja. Dobar tek!