Kourabiedes su fini grčki keksi na bazi maslaca koji se u toj zemlji pripremaju za blagdane, ali i različite proslave, od rođendana do vjenčanja.

Mekani su te se tope u ustima. Ipak, pripazite dok ih grizete jer se tradicionalno pune cijelim pistacijama. Vrlo se lako pripremaju i kod kuće.


Sastojci za kourabiedes:

  • 240 g brašna
  • 220 g omekšanog maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 30 g mljevenih pistacija
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica brendija
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/8 čajne žličice klinčića u prahu
  • prstohvat soli
  • cijele pistacije za nadjev
  • još šećera u prahu za posipanje

Grčki keksi melomakaroni Hrana i piće Recept za fantastične božićne kekse koje će uspješno napraviti i najveći amateri u kuhinji

Priprema kourabiedesa:

  1. Sameljite 30 grama pistacija u prah te ih pomiješajte sa 60 grama šećera u prahu. Stavite sa strane.
  2. U mikseru istucite omekšani maslac, med i malo soli u kremastu smjesu. Za to će vam biti potrebna otprilike minuta.
  3. U maslac dodajte mljevene pistacije sa šećerom, žumanjak, brendi, mljeveni klinčić i ekstrakt vanilije. Sve zajedno miksajte još oko jedne minute da se sastojci povežu.
  4. Postupno dodajte brašno i lagano miksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Prebacite smjesu u hladnjak na otprilike 30 minuta da se stisne.
  6. Podijelite smjesu na kuglice promjera oko 2,5 centimetara.
  7. U svaku kuglicu utisnite jednu cijelu pistaciju.
  8. Poslažite tako pripremljene kuglice na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva 15 do 17 minuta.
  9. Kada su keksi pečeni, pustite da se ohlade do kraja pa ih pospite dodatnim šećerom u prahu prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju