Želite li tvrd komad mesa pretvoriti u mekane i slasne zalogaje koji se mogu rezati vilicom, trebate ga izložiti dugoj termičkoj obradi na niskim temperaturama. Iako se to može postići i u običnom loncu, aparat za sporo kuhanje ili takozvani crockpot dat će vam najbolje rezultate.
Crockpot je dizajniran da ubacite namirnice u njega, uključite ga i pustite da radi. Ne morate stalno podizati poklopac, miješati niti dolijevati tekućinu kao što je to slučaj s dugotrajnim kuhanjem u običnom loncu – aparat sve radi sam.
Priprema vučene svinjetine savršen je posao za crockpot. Štoviše, da biste dobili ukusnu svinjetinu koja se može rezati vilicom, potrebno vam je 10 namirnica. Kada meso bude gotovo, poslužite ga – u pecivu, tortiljama ili uz pire od krumpira.
Sastojci za vučenu svinjetinu:
- 2 kg svinjske plećke
- 600 ml BBQ umaka
- 130 g smeđeg šećera
- 70 ml obične vode
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 čajne žličice slatke mljevene paprike
- 1 luk
- 1 žlica senfa
- 1,5 žlica soli
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
Priprema vučene svinjetine:
- Stavite svinjsku plećku u aparat za sporo kuhanje.
- Dodajte smeđi šećer, sol, češnjak i mljevenu papriku.
- Dodajte i dvije trećine BBQ umaka, jabučni ocat i senf.
- Na vrh dodajte luk nasjeckan na tanke kriške i sve zajedno prelijte s vodom.
- Uključite aparat za sporo kuhanje na visoku temperaturu i pustite da se svinjetina termički obrađuje četiri sata ili stavite temperaturu na nisko i pustite da se kuha osam sati.
- Kad meso bude gotovo, vilicom ga natrgajte na manje komade i pomiješajte s ostatkom BBQ umaka. Poslužite odmah. Dobar tek!
Tako to rade Hrvati: Kontinentalne i mediteranske marinade za meso od kojih rastu zazubice +23