Aebleskiver je tradicionalne danska poslastica koja se naziva još i danskim palačinkama. Riječ o o sočnim i mekanim kuglicama tijesta koji se poslužuju sa šećerom u prahu i džemom, a koje se najčešće peku za blagdane kao desert. Odličan su izbor i za doručak.
Riječ aebleskiver na danskom jeziku označava krišku jabuke. Tradicionalno ove su se kuglice pripremale s kriškom jabuke stavljenom u centar svake slastice. No čak i kada se rade bez voća i dalje nose ovo ime.
Da biste mogli napraviti danske palačinke, potrebna vam je specijalizirana tava za aebleskiver. Tava ima okrugla udubljenja u koje se stavlja tijesto i koja jamči željeni oblik pečene slastice, a svaka kuglica okreće se uz pomoć drvenog štapića za ražnjić.
Prije nego što stavite smjesu u tavu, u svako udubljenje obavezno dodajte komadić maslaca.
Sastojci za danske palačinke aebleskiver:
- 250 ml mlijeka
- 180 g brašna
- 6 žlica maslaca
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 2 žlice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice kardamoma u prahu
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića u prahu
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posluživanje
Priprema danskih palačinki aebleskiver:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka.
- U zasebnoj zdjeli žumanjke pomiješajte s mlijekom, rastopljenim maslacem i ekstraktom vanilije.
- U čistoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, kardamom i muškatni oraščić.
- Smjesu na bazi brašna pomiješajte sa žumanjcima i mlijekom dok se sastojci ne povežu.
- U dobivenu smjesu ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Zagrijte tavu za aebleskiver na umjerenoj temperaturi. U svako udubljenje u tavi dodajte malo maslaca li ulja.
- U svako udubljenje dodajte punu žlicu smjese i pecite oko jedne minute.
- Koristeći drveni štapić za ražnjić nježno okrećite aebleskiver kako biste ga ispekli sa svih strana. Od stavljanja smjese u tavu do završetka bit će vam potrebno otprilike šest do osam minuta. Ako kuglice prebrzo potamne, a nisu ispečene u sredini, smanjite temperaturu.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Pospite pečene palačinke šećerom u prahu te ih poslužite s džemom od jagoda ili malina. Dobar tek!
Hrskave palačinke u tren oka: Bucke od krumpira kojih se ne možemo zasititi +1