Aebleskiver je tradicionalne danska poslastica koja se naziva još i danskim palačinkama. Riječ o o sočnim i mekanim kuglicama tijesta koji se poslužuju sa šećerom u prahu i džemom, a koje se najčešće peku za blagdane kao desert. Odličan su izbor i za doručak.

Riječ aebleskiver na danskom jeziku označava krišku jabuke. Tradicionalno ove su se kuglice pripremale s kriškom jabuke stavljenom u centar svake slastice. No čak i kada se rade bez voća i dalje nose ovo ime.

Da biste mogli napraviti danske palačinke, potrebna vam je specijalizirana tava za aebleskiver. Tava ima okrugla udubljenja u koje se stavlja tijesto i koja jamči željeni oblik pečene slastice, a svaka kuglica okreće se uz pomoć drvenog štapića za ražnjić.

Palačinke s piletinom i gljivama Hrana i piće Ruske palačinke: Recept za sočno savršenstvo s piletinom i gljivama

Prije nego što stavite smjesu u tavu, u svako udubljenje obavezno dodajte komadić maslaca.

Sastojci za danske palačinke aebleskiver:

  • 250 ml mlijeka
  • 180 g brašna
  • 6 žlica maslaca
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice kardamoma u prahu
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića u prahu
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posluživanje

Danske palačinke aebleskiver peku se u posebnoj tavi Danske palačinke aebleskiver peku se u posebnoj tavi (Foto: Shutterstock)

Priprema danskih palačinki aebleskiver:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka.
  2. U zasebnoj zdjeli žumanjke pomiješajte s mlijekom, rastopljenim maslacem i ekstraktom vanilije.
  3. U čistoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, kardamom i muškatni oraščić.
  4. Smjesu na bazi brašna pomiješajte sa žumanjcima i mlijekom dok se sastojci ne povežu.
  5. U dobivenu smjesu ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  6. Zagrijte tavu za aebleskiver na umjerenoj temperaturi. U svako udubljenje u tavi dodajte malo maslaca li ulja.
  7. U svako udubljenje dodajte punu žlicu smjese i pecite oko jedne minute.
  8. Koristeći drveni štapić za ražnjić nježno okrećite aebleskiver kako biste ga ispekli sa svih strana. Od stavljanja smjese u tavu do završetka bit će vam potrebno otprilike šest do osam minuta. Ako kuglice prebrzo potamne, a nisu ispečene u sredini, smanjite temperaturu.
  9. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  10. Pospite pečene palačinke šećerom u prahu te ih poslužite s džemom od jagoda ili malina. Dobar tek!

Hrskave palačinke u tren oka: Bucke od krumpira kojih se ne možemo zasititi Popečci Popečci Popečci +2 Popečci

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju