Slatki krumpir ili batat nutritivna je bomba. Obiluje vitaminima, mineralima, antioksidantima i prehrambenim vlaknima, koji povoljno djeluju na ljudski organizam.
Slatki krumpir može biti baza za sjajna jela. Ispecite ga u pećnici narezanog na kriške u slasnoj marinadi na bazi miso-paste koja će mu podariti umami okus.
Donosimo vam jednostavni recept za pečeni batat koji je hrskav izvana, mekan iznutra i ima savršen okus. Toliko je fin da uz njega ne morate niti jesti meso.
Sastojci:
- 700 g batata
- 2 čajne žličice bijele miso-paste
- 1 žlica rastopljenog maslaca
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica javorova sirupa ili meda
- 1 čajna žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
- sol i papar po želji
Priprema:
- Operite dobro batat, posušite ga i narežite na okrugle kriške debljine oko dva centimetra.
- U velikoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, miso-pastu, sol i papar. Ubacite narezani batat u marinadu i sve dobro promiješajte.
- Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i na njega poslažite batate da se međusobno ne dodiruju.
- Stavite peći batat u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja okrenite ga i nastavite termički obrađivati dok ne postane hrskav izvana i pečen iznutra.
- Pomiješajte jabučni ocat s javorovim sirupom ili medom i pokapajte dobivenu smjesu preko pečenih batata. Poslužite ih s nasjeckanim ružmarinom. Dobar tek!
Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba +0