Slatki krumpir ili batat nutritivna je bomba. Obiluje vitaminima, mineralima, antioksidantima i prehrambenim vlaknima, koji povoljno djeluju na ljudski organizam.

Slatki krumpir može biti baza za sjajna jela. Ispecite ga u pećnici narezanog na kriške u slasnoj marinadi na bazi miso-paste koja će mu podariti umami okus.

Donosimo vam jednostavni recept za pečeni batat koji je hrskav izvana, mekan iznutra i ima savršen okus. Toliko je fin da uz njega ne morate niti jesti meso.

Sastojci:

  • 700 g batata
  • 2 čajne žličice bijele miso-paste
  • 1 žlica rastopljenog maslaca
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica javorova sirupa ili meda
  • 1 čajna žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Operite dobro batat, posušite ga i narežite na okrugle kriške debljine oko dva centimetra.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, miso-pastu, sol i papar. Ubacite narezani batat u marinadu i sve dobro promiješajte.
  3. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i na njega poslažite batate da se međusobno ne dodiruju.
  4. Stavite peći batat u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja okrenite ga i nastavite termički obrađivati dok ne postane hrskav izvana i pečen iznutra.
  5. Pomiješajte jabučni ocat s javorovim sirupom ili medom i pokapajte dobivenu smjesu preko pečenih batata. Poslužite ih s nasjeckanim ružmarinom. Dobar tek!

Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba Mast na kruhu Pire Rižoto +0 Pečeni krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju