Friteza na vrući zrak (eng. Air fryer) sjajno je kućansko pomagalo uz koje ćete dobiti hrskavu hranu s upotrebom minimalne količine masnoća. Ne čudi stoga što se upotrebljava na različite načine diljem svijeta, a u posljednje vrijeme je sve popularnija i u Hrvatskoj.

S fritezom na vrući zrak možete ispeći pile, napraviti hrskavi pomfrit, ali je upotrijebiti i za pripremu ukusnog povrća, poput hrskave brokule koju možete poslužiti kao prilog raznim jelima.

Izrežite brokulu na manje cvjetove, pomiješajte je sa začinima i malo ulja i stavite u Air fryer na svega 9 do 10 minuta. U receptu možete iskoristiti i smrznutu brokulu – no imajte na umu da ćete u tom slučaju trebati udvostručiti vrijeme pečenja.

Sastojci za pečenu brokulu:

  • 1 srednje velika glavica brokule
  • 2 čajne žličice biljnog ulja
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • sol po želji

Priprema pečene brokule:

  1. Razrežite brokulu na manje cvjetove i stavite u veliku zdjelu.
  2. Posipajte cvjetove brokule s uljem i svim začinima. Dobro promiješajte.
  3. Pecite u fritezi na vrući zrak na 180 Celzijevih stupnjeva oko 9 do 10 minuta. Na pola pečenja protresite košaru od friteze i nastavite peći.
  4. Poslužite brokulu kao prilog. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako imate malu fritezu bolje je brokulu ispeći u dvije ili više tura, nego pretrpavati košaru. Rezultat pretrpane friteze je nejednako termički obrađena hrana. Neki dijelovi mogli bi biti sirovi, a drugi pretjerano pečeni, a to nitko ne želi.

5 zdravih namirnica koje je bolje izbjegavati kad smo bolesni +0 Cikla

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju