• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak?

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 12.09.2024 08:23 komentari
viber Created with Sketch.
Pileći zabatak - 3
Pileći zabatak - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Pileći zabatak 0 Pileći zabatak s batkom 0 Pileći zabatak 0

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. No ako ga ne pripremite kako treba, i njega je moguće presušiti i učiniti nejestivim. Izbjegnite ove pogreške prilikom pripreme pilećeg zabatka.

Nemojte kupovati otkoštene zabatke

Termička obrada mesa s kostima obično je duža nego ona otkoštenih komada piletine. Ne čudi stoga što se mnogi odlučuju za kupnju već otkoštenih zabataka. No treba imati na umu da ne samo da su takvi komadi skuplji, već i da oskudijevaju okusom.

Koštana srž i masnoća oko kostiju tope se tijekom termičke obrade, što mesu daje dodatnu mekoću, vlažnost i sočnost. Baš zato isplati se potruditi i naučiti pripremati pileće zabatke s kostima, a koje uvijek možete naknadno izvaditi prije serviranja.

Nemojte skidati ni kožicu sa zabatka

Ne uklanjajte kožu s piletine prije termičke obrade – ona igra važnu ulogu u pravilnoj pripremi tog mesa. Zahvaljujući koži tijekom pečenja se zadržava sočnost u mesu, ali i poboljšava okus. Ona služi kao zaštitna barijera koja štiti meso od izravne topline, osigurava postupnu termički obradu i jamči sjajan okus.

Ako ne želite ili ne smijete jesti hrskavu kožicu na pečenoj piletini, uvijek je možete ukloniti s mesa nakon termičke obrade.

Nemojte preskočiti sušenje piletine prije pečenja

Lako je ispeći piletinu s hrskavom kožicom ako znate što trebate učiniti. Važno je osušiti meso prije nego što je stavite na ugrijanu tavu ili u pećnicu. Nježno tapkajte kožu piletine papirnatim ručnikom dok ne uklonite višak vlažnosti s površine mesa.

Možete se poslužiti i malim trikom: pospite malo soli po koži pilećeg zabatka i ostavite meso u hladnjaku oko pola sata. Sol će pomoći s isušivanjem kože te vam olakšati postizanje savršene hrskavosti nakon termičke obrade.

Pileći zabatak Pileći zabatak (Foto: Shutterstock)

Nemojte zaboraviti dobro začiniti piletinu

Pileći zabatak može biti prilično velik i debeo, što otežava ravnomjerno začinjavanje mesa. Ako želite biti sigurni da će svaki zalogaj piletine biti ukusan i dobro začinjen – stavite ga u salamuru. Sol će dodati okus mesu, ali ga i omekšati prije termičke obrade.

Četiri komada pilećih zabataka potopite u litri vode u koju ste umiješali dvije žlice soli. Ostavite piletinu da se tako namače preko noći u hladnjaku, pa je ocijedite i osušite prije termičke obrade.

Nemojte stavljati hladnu piletinu na vruću tavu

Izvadite piletinu iz hladnjaka 20-ak minuta prije termičke obrade. Meso sobne temperature ravnomjernije se peče i manje su šanse da ćete ga presušiti nego ono koje ste stavili na tavu odmah nakon izvlačenja iz hladnjaka.

Prilagodite vrijeme pečenja

Pileći zabatak prepun je vezivnog tkiva koje se razgrađuje tijekom termičke obrade i koje mesu daje sočnost. Što meso duže termički obrađujte, ono ima bolji okus. Nemojte strahovati, možete ga peći duže nego što je to slučaj s pilećim prsima.

Pileći zabatak imat će odličan okus i teksturu kad unutrašnjost mesa dosegne 90 Celzijevih stupnjeva, što se lako provjerava kuhinjskim termometrom. Imajte na umu da vrijeme termičke obrade varira ovisno o veličini komada i načinu pripreme.

Komad s kostima u prosjeku će biti gotov za 15-ak minuta pečenja na tavi (otprilike sedam minuta sa svake strane) ili će mu trebati 35 do 40 minuta termičke obrade u pećnici na oko 180 Celzijevih stupnjeva.

Bolje je peći meso na manjoj temperaturi duže vrijeme nego pokušati skratiti vrijeme termičke obrade i ispeći ga na jakoj vatri.

Nemojte pretrpavati tavu mesom

Količina mesa u tavi izravno je povezana s kvalitetom termičke obrade mesa. Ako pokušavate stisnuti veću količinu mesa u manjoj tavi, radite veliku grešku. Na prvi pogled čini vam se da skraćujete proces pripreme – a pogotovo ako kuhate za više ljudi, ali gužva u tavi onemogućava pravilnu termičku obradu mesa. Vjerojatno nećete postići hrskavost kožice, a i meso će se vjerojatno zalijepiti za dno posude.

Nemojte stavljati poklopac

Ako želite ispeći meso s hrskavom kožicom, nemojte poklapati posudu ili tavu s poklopcem. Pokrivanje posude zadržava paru u njoj, zbog čega se gubi željena hrskavost, a meso poprima gumenu teksturu.

Recept za sočnu pileću roladu sa špinatom i slaninom koja će brzo postati omiljeno jelo Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada Sočna pileća rolada +1 Sočna pileća rolada

  • #u vašoj kuhinji
  • #Piletina
  • #pileći zabatak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći ribu? Tri stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Šokantne izjave preživjelih u teškoj nesreći: "Autobus se pregrijavao, sve su znali"
Tragedija kod Sremske Mitrovice
Šokantne izjave preživjelih u teškoj nesreći: "Autobus se pregrijavao, sve su znali"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Petar i Joke u osmoj epizodi showa Supertalent
''fakat to slušaš u autu?''
Maja Martini usred Supertalenta pustila hit narodnjak, pogledajte njezinu reakciju!
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
TALIJANI NIKAD GORI
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
NEOČEKIVANA SAČEKUŠA
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Svebor Mihael Jelić
MAESTRALNO!
Svebor Mihael stopostotno će puniti sve svjetske arene! Jedva čekamo prvi koncert!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Testirajte smjesu na bazi mljevenog mesa prije nego što je stavite u listove kiselog kupusa
Iz najboljih restorana

Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice

Kuhari u restoranima znaju da okus sastojaka može varirati, a prstohvat soli biti jačeg ili slabijeg intenziteta. Ne žele upropastiti cijelu smjesu odvažnim dodavanjem začina. Umjesto toga, rade mali test uzorak. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close