• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kada ga dodati u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 15.12.2024 09:12 komentari
viber Created with Sketch.
Češnjak
Češnjak (Foto:Shutterstock)

Galerija Zapečena piletina s parmezanom u umaku od maslaca i češnjaka 1 Češnjak 1 Cvijet od kruha s češnjakom 1 Špageti s 20 češnjeva češnjaka 1

U trendu Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Villa Velika - 6 Villa Velika Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Češnjak, omiljeni začin koji se može namirisati na ribljim platama, u kobasicama te najrazličitijim namazima i umacima mnogim je kuharima nezamjenjiv. Ta se lukava glavica uvukla u gastronomiju od Azije do Europe. Od češnjaka se radi jedan od omiljenih mediteranskih umaka od žumanjaka, ulja i češnjaka (aioli), Grci ga dodaju u svoju verziju pirea od krumpira skordaliju, a Rumunji ne štede na češnjaku kada pripremaju smjesu za svoje ćevapčiće, koje poslužuju sa senfom.

Svježi i suhi

Ovisno o kulinarskim tehnikama kojima se služimo, češnjak može dominirati jelom ili se pak samozatajno nadopunjavati s ostalim sastojcima. Također, intenzitet mu se mijenja ovisno o obliku koji se koristi – hoćete li ga koristiti u prahu ili oguliti i narezati na tanke listiće. Češnjak u prahu nastaje tako da se dehidrirani češnjevi samelju u fine čestice. Oba oblika imaju svoje mjesto u kuhinji, a valja imati na umu da se ne mogu zamijeniti jedan s drugim - u čemu kuhari lako mogu pogriješiti. 

"Općenito govoreći, svježi i intenzivniji češnjak preferira se u većini jela. Češnjak u prahu često se posipa po jelima od tjestenine, mesa ili povrća za suptilniji okus. Ako pripremate recept u kojem se izbjegava voda ili neka druga tekućina, poput mesnih okruglica ili pohane piletine - češnjak u prahu gotovo je uvijek pravi izbor jer neće utjecati na teksturu jela. Otprilike osmina čajne žličice češnjaka u prahu ima jednak okus kao jedan češanj češnjaka", piše Escoffier School of Culinary Arts.

Sjeckati ili protisnuti?  

Znanost iza češnjaka svodi se na prisutnost alicina, spoja sumpora koji je glavni i odgovorni za prepoznatljiv miris i okus. Taj spoj nastaje kada dvije tvari prisutne u češnjaku (alin i alinaza) međusobno djeluju, što se događa kada sjeckamo, drobimo ili (samo za hrabre) grickamo češnjak.

Stoga, kako bi se oslobodilo najviše okusa, češnjak se mora zgnječiti ili sitno nasjeckati. Grubim sjeckanjem dolazi do slabije kemijske reakcije, pa će i krajnji okus biti nježniji. Najmanje oštrine jelima češnjak daje ako se cijeli češnjevi dodaju u jela i na taj način pružaju slatkastu notu.

Kada dodati češnjak?

"Nije samo način na koji sjeckamo češnjak ono što utječe na njegovu snagu i kompleksnost okusa, već i način na koji ga koristimo. Enzimi češnjaka deaktiviraju se toplinom, a spoj alicin uništava se tijekom kuhanja. Tako češnjak dok se kuha omekšava i gubi oporost. Dok klasična metoda pirjanja nasjeckanog češnjaka daje ukusnu osnovu za mnoga omiljena jela, oni koji traže intenzivniju aromu trebali bi ga dodati u završnim fazama kuhanja", piše britanska stranica The Garlic Farm. 

Mljeveno meso Hrana i piće Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa

Stpljivo s dodavanjem 

The Garlic Farm navodi i kako kiselina, poput one u octu ili limunovu soku, također sprječava stvaranje alicina. Stoga, kada primjerice pripremate preljeve za salatu s češnjakom, učinkovitije je zgnječiti ili nasjeckati češnjak na dasci za rezanje i ostaviti ga nekoliko sekundi prije dodavanja u preljev kako bi se aktivirao. 

Za blažu aromu 

Oni koji teško podnose češnjak ili žele dobiti samo blagu aromu mogu glavice češnjaka konfitirati. Polaganim kuhanjem u ulju češnjak postaje nježan, mirisan i savršeni dodatak umacima, pireu od krumpira, kremastim juhama ili jelima s ribom. Takva tehnika kuhanja u masnoći na laganoj vatri se zove konfitiranje, a kuhari je koriste još od davnina kako bi se namirnice mogle što dulje sačuvati, a ovdje možete pronaći recept.

Odličan je dodatak jelima i pasta od češnjaka, koju najlakše možete dobiti tako da ispečete cijele glavice u pećnici. Sve što trebate napraviti jest odrezati im vrh - oko pola centimetra tako da zahvatite sve češnjeve. Zatim ga prelijte maslinovim uljem pa svaku glavicu zamotajte u foliju ili papir za pečenje i pecite na 200 °C najmanje pola sata. Nakon što se češnjak malo ohladi da ga možete držati, izvadite češanj po češanj pa iz njega istisnite pastu koja će imati primamljivu aromu i blagi okus.

Božićna bajka u Vrbovcu: Omiljena Birtija u kojoj možete kupiti ručno rađene kuglice i pijuckati tople koktele Birtija - 14 Birtija - 13 Birtija - 12 +15 Birtija - 11

  • #kako kuhati
  • #trik
  • #češnjak
  • #pogreške
  • #trikovi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Drina, jedna od najbržih ljepotica Balkana
Zaplovimo
Inspiracija za romane, filmove i narodne izreke: Drina, jedna od najbržih ljepotica Balkana
Groblje brodova: Neobična gradska četvrt u kojoj plutaju "šume olupina" iz Drugog svjetskog rata
Da se ne zaboravi...
Groblje brodova: Neobična gradska četvrt u kojoj plutaju "šume olupina" iz Drugog svjetskog rata
Wellness bijeg u Opatiju: Hotel Admiral 4* nudi odmor za dvoje uz bazene i pogled na more
Crno jaje
Wellness bijeg u Opatiju: Hotel Admiral 4* nudi odmor za dvoje uz bazene i pogled na more
Crno jaje vas vodi u Beograd: Zabava, odlična hrana i opuštajući wellness
Vikend preko granice
Crno jaje vas vodi u Beograd: Zabava, odlična hrana i opuštajući wellness
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
Tražite ideju za vikend izlet? Biser Zagorja će vas oduševiti!
Bregi puni priča
Tražite ideju za vikend izlet? Biser Zagorja će vas oduševiti!
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
VIDEO Traže se još dvojica za brutalno ubojstvo muškarca u dječjem parku u Beogradu: Pogledajte što je policija pronašla kod ubijenog
Drama u Beogradu
VIDEO Traže se još dvojica zbog brutalnog ubojstva u dječjem parku: Pogledajte što je policija pronašla kod ubijenog
Užas u SAD-u: Nasmrt izbo partnericu pa oteo njezine kćeri
HOROR U SAD-U
Par djevojčicu (6) držao kao seksualnu robinju u jami pored tijela mlađe sestre
VIDEO Šokantni prizori iz Bukurešta: Eksplozija raznijela osmerokatnicu, ima mrtvih "Cijela zgrada će se urušiti"
Sve službe na terenu
VIDEO Šokantni prizori iz Bukurešta! Eksplozija raznijela osmerokatnicu, ima mrtvih: "Cijela zgrada će se urušiti"
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Cipele Kolinde Grabar-Kitarović ukrale svu pozornost
oduševila kombinacijom
Svi su gledali u Kolindine cipele, koje su zasjenile i njezin zeleni outfit!
Plus size-model Ashley Graham prošetala pistom Victoria's Secreta
plus size manekenka
Kraljica oblina pomela je modnu pistu brenda koji se odvažio na preokret!
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Ovaj kviz prolaze samo oni s iznadprosječnom inteligencijom! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prolaze samo oni s iznadprosječnom inteligencijom! Provjerite svoje znanje
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Jesmo li sami? Znanstvenik ima novu teoriju zašto još nismo otkrili izvanzemaljce
Zanimljivo razmišljanje
Jesmo li sami? Znanstvenik ima novu teoriju zašto još nismo otkrili izvanzemaljce
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Trener Dinama novo Modro čudo maknuo iz momčadi, odbio je potpisati ugovor
protestirao zbog izjave
Trener Dinama novo modro čudo maknuo iz momčadi, odbio je potpisati ugovor!
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
tv
Skrivena sudbina: Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
SKRIVENA SUDBINA
Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
U dobru i zlu: Pokušao je stvoriti romantični trenutak, a sve je završilo je potpuno neočekivano
U DOBRU I ZLU
Pokušao je stvoriti romantični trenutak, a sve je završilo je potpuno neočekivano
U dobru i zlu: Prekinula je njihov intimni trenutak – bilo je jače od nje
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prekinula je njihov intimni trenutak – bilo je jače od nje
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Biramo najljepše ime za djevojčice i dječake koje znači "sreća"
GLASAJTE U ANKETI
Ovih 15 imena za djevojčice i dječake znače "sreća", koje vam je najljepše?
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Cipele Kolinde Grabar-Kitarović ukrale svu pozornost
oduševila kombinacijom
Svi su gledali u Kolindine cipele, koje su zasjenile i njezin zeleni outfit!
Plus size-model Ashley Graham prošetala pistom Victoria's Secreta
plus size manekenka
Kraljica oblina pomela je modnu pistu brenda koji se odvažio na preokret!
Gulaš
Jednostavno, a preukusno

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućit će dobru ravnotežu okusa. Uostalom, jedno je od umijeća kuhanja upravo balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close