U zimsko vrijeme u potrazi smo za ukusnim, krepkim i zasitnim jelima na žlicu koji griju. Poput ove guste juhe od krumpira i špeka.
Riječ je o vrlo fleksibilnom receptu koji se po želji može oplemeniti s različitim dodacima – od luka i češnjaka do bosiljka, ružmarina i sličnih mediteranskih začina.
No, pripremite li ga po našem receptu od samo pet sastojaka i dalje ćete dobiti vrlo ukusno jelo koje se sprema u manje od pola sata.
Sastojci za gustu juhu od krumpira:
- 1 kg krumpira
- 750 ml punomasnog mlijeka
- 100 g naribanog sira
- 4-6 kriške špeka
- sol po želji
Priprema guste juhe od krumpira:
- Kriške špeka stavite u veći lonac i prepecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Uklonite iz lonca i stavite sa strane.
- Na preostalu masnoću dodajte oguljeni krumpir narezan na kocke, promiješajte i pirjajte par minute.
- Krumpir podlijte s mlijekom, posolite i kuhajte dok ne omekša. Ovisno o tome na kakve ste komade narezali krumpir za to će vam biti potrebno oko 10 do 15 minuta.
- Kad je krumpir mekan, pretvorite ga u pire s gnječilom ili štapnim mikserom.
- U gustu juhu umiješajte naribani sir, promiješajte i pustite par minuta da se rastopi.
- Poslužite juhu s komadićima pečenog špeka. Dobar tek!
Gotov za 15 minuta: Recept za pečenje krumpira u kori koji će se topiti u ustima +2