Pržena riža jedno je od omiljenih azijskih jela, kao i slastan dokaz da se od ostataka riže mogu pripremiti fantastična nova jela – ponekad i bolja od originala. Netom kuhana riža nije najbolja opcija za ovo jelo jer je previše vlažna pa se neće moći dobro ispržiti.
Pržena se riža tradicionalno priprema u woku, ali poslužit će vam i neka druga tava koja dobro drži toplinu. Jaka vatra jedna je od tajni ovog jela pa je okrenite do daske. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za prženu rižu, ali s jednostavnim sastojcima ne možete pogriješiti. Luk, mrkva i češnjak, kao i proteini poput jaja, junetine, piletine, rakova ili tofua te sojin umak bit će sasvim dovoljni za fantastično jelo.
Sastojci za prženu rižu s piletinom:
- 350 g kuhane (hladne) bijele riže
- 150 g pilećih prsa
- 1 žlica senfa
- 2 žlice sojina umaka s manje soli
- 1 mala glavica luka
- 1 paprika
- 1 srednja mrkva
- 2 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar, ulje
Priprema pržene riže s piletinom:
- Meso narežite na komadiće pa izmiješajte sa senfom i žlicom sojinog umaka.
- Očistite pa nasjeckajte povrće i češnjak. Rižu promiješajte ili razdvojite na zrnca ako se slijepila.
- Zagrijte pola žlice ulja u tavi, na jakoj vatri i kada se zagrije dodajte polovicu riže i pržite miješajući dok malo ne potamni, oko tri minute. Prebacite u zdjelu. Ponovite postupak s ostatkom riže.
- Dodajte piletinu u tavu, na zagrijano ulje pa pržite na jakoj vatri oko tri minute, ili dok ne pobijeli.
- Dodajte u tavu sjeckani luk, papriku, mrkvu, mladi luk i češnjak pa pržite miješajući oko minutu.
- Vratite rižu u tavu pa dodajte žlicu sojinog umaka. Kušajte i začinite prema ukusu.
Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto +8