Pržena riža jedno je od omiljenih azijskih jela, kao i slastan dokaz da se od ostataka riže mogu pripremiti fantastična nova jela – ponekad i bolja od originala. Netom kuhana riža nije najbolja opcija za ovo jelo jer je previše vlažna pa se neće moći dobro ispržiti.

Pržena se riža tradicionalno priprema u woku, ali poslužit će vam i neka druga tava koja dobro drži toplinu. Jaka vatra jedna je od tajni ovog jela pa je okrenite do daske. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za prženu rižu, ali s jednostavnim sastojcima ne možete pogriješiti. Luk, mrkva i češnjak, kao i proteini poput jaja, junetine, piletine, rakova ili tofua te sojin umak bit će sasvim dovoljni za fantastično jelo.

Sastojci za prženu rižu s piletinom:

  • 350 g kuhane (hladne) bijele riže
  • 150 g pilećih prsa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice sojina umaka s manje soli
  • 1 mala glavica luka
  • 1 paprika
  • 1 srednja mrkva
  • 2 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar, ulje

Priprema pržene riže s piletinom: 

  1. Meso narežite na komadiće pa izmiješajte sa senfom i žlicom sojinog umaka.
  2. Očistite pa nasjeckajte povrće i češnjak. Rižu promiješajte ili razdvojite na zrnca ako se slijepila.
  3. Zagrijte pola žlice ulja u tavi, na jakoj vatri i kada se zagrije dodajte polovicu riže i pržite miješajući dok malo ne potamni, oko tri minute. Prebacite u zdjelu. Ponovite postupak s ostatkom riže.
  4. Dodajte piletinu u tavu, na zagrijano ulje pa pržite na jakoj vatri oko tri minute, ili dok ne pobijeli.
  5. Dodajte u tavu sjeckani luk, papriku, mrkvu, mladi luk i češnjak pa pržite miješajući oko minutu.
  6. Vratite rižu u tavu pa dodajte žlicu sojinog umaka. Kušajte i začinite prema ukusu.

Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto Fish House Zagreb - 4 Fish House Zagreb Fish House Zagreb - 1 +8 Fish House Zagreb

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju