Carlsberg tvrdi da je napravio prvu papirnatu bocu za pivo. Poznati danski proizvođač piva javnosti je predstavio dva prototipa boce od celuloze koja se u potpunosti može reciklirati.

S druge strane ova boca obavlja svoju glavnu funkciju – zadržava pivo na jednom mjestu bez bojazni od curenja. U tome joj pomaže tanak sloj plastičnog polimera kojim je boca obložena s unutrašnje strane.

Boca od papira Green Fibre rezultat je suradnje tvrtki ExoXpac, BillerudKorsnäs i Tehničkog sveučilišta u Danskoj koji su zajedno radili na njoj posljednje četiri godine.

Estepona - 2 Zanimljivosti Kafić na plaži u kojem se račun može platiti opušcima

Iako još uvijek nije spremna za prodaju, upućeni se nadaju kako će u sljedećih nekoliko godina uspjeti proizvesti bocu bez ikakvih plastičnih dodataka.

Trenutna tehnologija za proizvodnju ambalaže piva i drugih alkoholnih te bezalkoholnih pića značajno doprinosi emisiji stakleničkih plinova. Glavni cilj papirnate boce, koja je dio Carlsbergove inicijative Together Towards Zero, jest smanjiti taj ugljični otisak za 30 posto u sljedećih deset godina.

Hoćete li piti pivo iz papirnatih boca?

  • Da, jedva čekam da se pojave na tržištu
  • Ne, pit ću pivo iz limenke ili staklene boce kao i do sada

glasova:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju