U ljutoj hrani uživaju mnogi narodi i mnoge kulture diljem planeta. Neke zemlje, poput Indije, postale su slavne i čuvene po tome koliko se u njima uživa u ljutim okusima. Mnogi ne znaju kako se ljutina inače mjeri Scovilleovom skalom te što je jelo ljuće, skala, čija je najveća vrijednost 16 milijuna, pokazuje više. Tako primjerice pepperoncini na ljestvici pokazuju vrijednost 300, a jalapeno papričice 2200! No pustimo na trenutak to i pogledajmo koja su jela među najljućima na planetu...

Kimchi

Ovo tradicionalno korejsko jelo radi se od usoljenog i fermentiranog povrća. Postoji više raznih vrsta kimchija, no u većini ide kombinacija čilija u prahu i češnjaka koja jelu daju posebnu ljutinu. Neke varijacije uključuju i razne ljute papričice, dok od povrća najčešće idu kupus i radič.

Kimchi je izvorno bio način očuvanja hrane. Povrće se stavljalo u staklenku sa soli i ostalim začinima te zakapalo u zemlju s namjerom da se spriječi smrzavanje zimi i kvarenje ljeti. Ranije verzije kimchija nisu se začinjavale, no s vremenom, s razvojem kulinarstva u Koreji, i ljute paprike našle su svoje mjestu u kimchi receptima...

Kimchi Kimchi (Foto: Getty Images)

Phaal

Riječ je o britansko-azijskom curryju koji je stekao veliku popularnost u bangladeškim restoranima diljem Britanije. Radi se o gustom curryju na bazi rajčice, koji prilikom pripreme zahtijeva mnogo ljute paprike. Koliko je jelo ljuto, dovoljno će vam reći da se određeni phaalovi penju do 2,2 milijuna Scovillea. Prilikom pripreme tanjura kuhari često nose masku, a mnogi restorani imaju natjecanja te sve one koji phaal uspiju pojesti do kraja nagrađuju raznim nagradama.

Vindaloo

Ovo popularno indijsko jelo uključuje mariniranje mesa u octu, vinu i raznim začinima (pretežno ljutim), a zatim ga se, prije samog posluživanja, još dodatno prelije ljutim okusima! Najčešće meso za vindaloo je svinjetina, ali moguće je koristiti i druge vrste mesa. Izvorni recept dolazi od jednog portugalskog jela, koje su u Indiju donijeli portugalski mornari. Njihov recept preuzeli su lokalni kuhari, te stvorili danas jelo slavno u svijetu, ali i jelo koje se smatra među najljućima na svijetu!

Papa a la Huancaina

Ako tražite neko predjelo koje će vam „zaljutiti život“, onda je ovo peruansko jelo vrlo dobro rješenje. Sastoji se od krumpira prelivenog kremastim umakom, a obično se poslužuje hladno preko salate s crnim maslinama i tvrdo kuhanim jajem. Iako se na prvi pogled i ne čini strašno ljuto, obvezan je sastojak i žuta peruanska paprika, koja na Scovillevoj ljestvici mjeri i do 50 tisuća.

Nua pad prik

Tajlandsko jelo sastoji se od kombinacije govedine, prženog povrća, čilija i začinskog bilja. U tradicionalnim receptima koristi se toliko jak čili koji ima 50 tisuća na Scovvilevoj skali, što je 10 puta više nego što primjerice mjeri – jalapeno. Nua pad prik jedno je od lakših jela za pravljenje, potrebno je samo pomiješati sve sastojke u tavi i pržiti ih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju