Ovaj jednostavan kolač od šljiva ispast će odlično baš svaki put, a u njemu možete uživati samom, s kuglicom sladoleda od vanilije ili s tučenim vrhnjem, kako već prilika traži. A prilika za ovaj sočni desert može biti i najobičnija jutarnja kava, obiteljski ručak ili – poslijepodne koje ste ukrali samo za sebe.

Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup promjera 23 centimetra, ali možete je udvostručiti ili utrostručiti, samo pazite da ne zaboravite izliti smjesu – u veći kalup. Naravno, kolač možete ispeći u limu za pečenje pravokutnog oblika, samo smanjite vrijeme pečenja ako je lim širi, odnosno kolač "niži".

Ovaj kolač možete napraviti i s gotovo bilo kojim drugim voćem, ovisno o sezoni. Nećete pogriješiti s kruškama, breskvama, kupinama, borovnicama ili trešnjama. Za pripremu trebat ćete odvojiti 20-ak minuta, a kolač će se peći otprilike 50 minuta.

Sastojci za jednostavan kolač sa šljivama:

  • 190 g brašna
  • 1 1/2 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/8 čajne žličice mljevenog klinčića
  • 1/8 čajne žličice mljevenog đumbira
  • 115 g maslaca, sobne temperature
  • 80 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta badema
  • 120 ml mlijeka
  • 1/2 kg šljiva, bez koštica, narezanih na kriške

Priprema jednostavnog kolača sa šljivama:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite kalup za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i sol.
  3. U drugoj zdjeli ili blenderu pomiješajte maslac i šećer i miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Onda dodajte jaje, ekstrakt vanilije i badema i miješajte dok se sve ne sjedini.
  4. Dodajte pola mješavine brašna i začina i pola količine mlijeka pa miksajte malom brzinom dok smjesa ne postane sasvim glatka. Dodajte preostalo mlijeko, a zatim preostalo brašno.
  5. Izlijte smjesu u lim i zagladite površinu.
  6. Na vrh ukrug posložite šljive, s kožom prema gore.
  7. Pecite 50 do 70 minuta (točno vrijeme ovisit će o tome koliko je voće sočno), dok kolač ne dobije lijepu boju na vrhu i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  8. Ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Kolač od šljiva poslužite topao ili hladan, sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem.
  Prefino! 7 jednostavnih jela za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete istinski uživati Ilustracija paste alla zozzona Curry od gljiva Varivo od slanutka +1 Napravite proteinske palačinke

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju