Irski kruh sa sodom tradicionalni je kruh s toga zelenog otoka koji se i danas nudi u svakom restoranu i u svakoj trgovini. Irski kruh sa sodom vrlo ćete jednostavno umijesiti, a oduševit će vas njegov puni okus, divna hrskava kora i to što je gotov za svega 45 minuta.

Njegova je tajna u tome što se ne radi s kvascem pa se ne mora ni dugo dizati. Naravno, iako je ovo tradicionalni kruh u Irskoj stoljećima, postao je tradicionalni kruh sa sodom tek nakon što je soda bikarbona izmišljena, nakon četrdesetih godina 19. stoljeća. Prije se radio s bisernim pepelom ili kalijevim karbonatom.

Osnovni sastojci irskog kruha sa sodom su, uz spomenutu sodu bikarbonu, brašno, sol i mlaćenica. Najčešće se radi od kombinacije pšeničnog i integralnog brašna, pa možete isprobavati kako ispada s, primjerice, raženim, pirovim ili pšeničnim integralnim brašnom. Mlaćenica je bitna zbog kemije, naime, kiselina u njoj aktivirat će sodu bikarbonu.

U irski kruh sa sodom mogu se dodati i drugi sastojci, poput maslaca, jaja, grožđica ili orašastih plodova, ali ovaj put donosimo baš tradicionalni recept za ovaj ukusni kruh. Savjet – jedite ga s kvalitetnim domaćim maslacem. Uostalom, Irska je poznata po fantastičnom maslacu, pa nije neobično što je domaći kruh stvoren baš za taj maslac.

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Sastojci za irski kruh sa sodom:

  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g glatkog pšeničnog brašna plus za posipanje
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 400 ml mlaćenice

Priprema irskog kruha sa sodom:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjava. Obložite kalup za pečenje papirom za pečenje i nježno ga pobrašnite.
  2. Stavite brašno, sol i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i pomiješajte. Napravite udubinu u sredini i ulijte mlaćenicu. Umijesite mikserom – nastavkom za tijesto, ili ručno kuhačom tako da dobijete mekano lijesto.
  3. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i kratko mijesite. Oblikujte ga u kuglu tako da krajeve tijesta uvijek podmećete ispod. Stavite na lagano pobrašnjen lim za pečenje.
  4. Urežite x na vrhu tijesta da para može izaći - nožem presijecite tijesto do polovice njegove visine. Pecite oko 30 minuta ili dok kruh ne počne zvučati šuplje kada ga kvrcnete po kori. Izvađeni kruh malo ohladite.
  5. Poslužite toplo ili hladno uz domaći maslac.

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju