Irski kruh sa sodom tradicionalni je kruh s toga zelenog otoka koji se i danas nudi u svakom restoranu i u svakoj trgovini. Irski kruh sa sodom vrlo ćete jednostavno umijesiti, a oduševit će vas njegov puni okus, divna hrskava kora i to što je gotov za svega 45 minuta.
Njegova je tajna u tome što se ne radi s kvascem pa se ne mora ni dugo dizati. Naravno, iako je ovo tradicionalni kruh u Irskoj stoljećima, postao je tradicionalni kruh sa sodom tek nakon što je soda bikarbona izmišljena, nakon četrdesetih godina 19. stoljeća. Prije se radio s bisernim pepelom ili kalijevim karbonatom.
Osnovni sastojci irskog kruha sa sodom su, uz spomenutu sodu bikarbonu, brašno, sol i mlaćenica. Najčešće se radi od kombinacije pšeničnog i integralnog brašna, pa možete isprobavati kako ispada s, primjerice, raženim, pirovim ili pšeničnim integralnim brašnom. Mlaćenica je bitna zbog kemije, naime, kiselina u njoj aktivirat će sodu bikarbonu.
U irski kruh sa sodom mogu se dodati i drugi sastojci, poput maslaca, jaja, grožđica ili orašastih plodova, ali ovaj put donosimo baš tradicionalni recept za ovaj ukusni kruh. Savjet – jedite ga s kvalitetnim domaćim maslacem. Uostalom, Irska je poznata po fantastičnom maslacu, pa nije neobično što je domaći kruh stvoren baš za taj maslac.
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0
Sastojci za irski kruh sa sodom:
- 250 g integralnog brašna
- 250 g glatkog pšeničnog brašna plus za posipanje
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 400 ml mlaćenice
Priprema irskog kruha sa sodom:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjava. Obložite kalup za pečenje papirom za pečenje i nježno ga pobrašnite.
- Stavite brašno, sol i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i pomiješajte. Napravite udubinu u sredini i ulijte mlaćenicu. Umijesite mikserom – nastavkom za tijesto, ili ručno kuhačom tako da dobijete mekano lijesto.
- Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i kratko mijesite. Oblikujte ga u kuglu tako da krajeve tijesta uvijek podmećete ispod. Stavite na lagano pobrašnjen lim za pečenje.
- Urežite x na vrhu tijesta da para može izaći - nožem presijecite tijesto do polovice njegove visine. Pecite oko 30 minuta ili dok kruh ne počne zvučati šuplje kada ga kvrcnete po kori. Izvađeni kruh malo ohladite.
- Poslužite toplo ili hladno uz domaći maslac.
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0