Humus je popularan bliskoistočni namaz koji se priprema od kuhanog slanutka, paste od sezama ili tahinija, maslinova ulja, češnjaka, limuna i nešto soli.
Ovaj namaz tradicionalno se jede uz meso i povrće – servira se uz pržene kuglice falafel, u pogačama od kruha s korjenastim povrćem, dodaje u salate od žitarica i mahunarki te na brojne druge načine.
Mi vam danas predlažemo nešto drugačiju verziju humusa koja umjesto slanutka koristi edamame – nedozrela, slatka i zelena zrna soje koje se mogu kupiti u nekolicini hrvatskih trgovina, a koja obiluju bjelančevinama biljnog porijekla.
U 100 grama očišćenih zrna edamamea naći ćete oko 12 grama bjelančevina i tek nešto više od 130 kalorija.
Humus od edamamea - sastojci:
- 450 g oljuštenog zamrznutog edamamea
- 65 g tahinija
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 limun
- 1-2 češnja češnjaka
- sol po želji
Humus od edamamea - priprema:
- Zamrznuti i očišćeni edamame kratko prokuhajte u kipućoj vodi – dovoljno će biti oko pet minuta. Ocijedite edamame od viška vode i stavite u sjeckalicu povrća ili dobar blender.
- Edamame pomiješajte s tahinijem, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, očišćenim češnjakom, sokom jednog manjeg limuna i limunovom koricom, te s nešto soli. Pulsirajte smjesu dok se sastojci ne sljube i ne dobijete gustu pastu.
- Ako je smjesa pregusta, dodajte u nju još malo hladne vode ili dodatno ulja.
- Poslužite namaz kao prilog uz jelo po želji. Dobar tek!
Preporuka Cellulite Factory: Namaz od leće s mladim pečenim mrkvama