Humus je popularan bliskoistočni namaz koji se priprema od kuhanog slanutka, paste od sezama ili tahinija, maslinova ulja, češnjaka, limuna i nešto soli.

Ovaj namaz tradicionalno se jede uz meso i povrće – servira se uz pržene kuglice falafel, u pogačama od kruha s korjenastim povrćem, dodaje u salate od žitarica i mahunarki te na brojne druge načine.

Mi vam danas predlažemo nešto drugačiju verziju humusa koja umjesto slanutka koristi edamame – nedozrela, slatka i zelena zrna soje koje se mogu kupiti u nekolicini hrvatskih trgovina, a koja obiluju bjelančevinama biljnog porijekla.

U 100 grama očišćenih zrna edamamea naći ćete oko 12 grama bjelančevina i tek nešto više od 130 kalorija.

Humus od edamamea - sastojci:

  • 450 g oljuštenog zamrznutog edamamea
  • 65 g tahinija
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol po želji

Humus od edamamea - priprema:

  1. Zamrznuti i očišćeni edamame kratko prokuhajte u kipućoj vodi – dovoljno će biti oko pet minuta. Ocijedite edamame od viška vode i stavite u sjeckalicu povrća ili dobar blender.
  2. Edamame pomiješajte s tahinijem, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, očišćenim češnjakom, sokom jednog manjeg limuna i limunovom koricom, te s nešto soli. Pulsirajte smjesu dok se sastojci ne sljube i ne dobijete gustu pastu.
  3. Ako je smjesa pregusta, dodajte u nju još malo hladne vode ili dodatno ulja.
  4. Poslužite namaz kao prilog uz jelo po želji. Dobar tek!

Preporuka Cellulite Factory: Namaz od leće s mladim pečenim mrkvama Preporuka Cellulite Facrtory: Namaz od leće s pečenim mrkvama - 3 Preporuka Cellulite Facrtory: Namaz od leće s pečenim mrkvama - 2 Preporuka Cellulite Facrtory: Namaz od leće s pečenim mrkvama - 8 +11 Tognana kolekcija tanjura idealna za namaz od leće s pečenim mrkvama