Humus od cikle ili ružičasti humus tradicionalni je humus, ali s ciklom. Ponekad se u receptima za humuse koji nisu od slanutka druga namirnica jednostavno doda u taj klasični humus, dok se u drugim receptima slanutak zamijeni drugim povrćem.

U receptu za slanutak od cikle koji vam ovdje donosimo baza ostaje humus od slanutka, a cikla će ga nadograditi – i obojati. Bogata esencijalnim nutrijentima kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna te s niskim udjelom masti, cikla je prava supernamirnica. Možete sami skuhati ciklu ili koristiti kupovnu, već skuhanu.

Ružičasti humus bit će i efektan dodatak vašim platama ili party-hrani, a napraviti ga možete za samo 15 minuta. Poslužite ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi kruh i masline.

Naravno, priloge prilagodite svojim gostima, a sam humus od cikle ne sadrži gluten niti namirnice životinjskoga podrijetla, pa je idealan također i za vegetarijance i vegane.

Sastojci za humus od cikle:

  • 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
  • 600 g kuhane cikle, ocijeđene
  • 2 manja češnja češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • sok od jednog limuna
  • 2 žlice prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
  • 2 žlice sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
  • 2 žličice sjemenki kima
  • prstohvat čilija (po želji)

Priprema humusa od cikle:

  1. Ostavite sa strane otprilike 2 žlice slanutka. Ostatak slanutka, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavite u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, pa dodajte još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladite humus prije posluživanja.
  2. Prebacite humus u široku, plitku zdjelu. Prelijte s malo ulja, pospite ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem (ako želite).
  3. Poslužite s hrskavim kruhom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.

  Sandra kuha: Isprobajte recepte novog pojačanja omiljene emisije koju možete pratiti na Novoj TV Cobbler s rabarbarom i jagodama/ Iz kuharice: Mrvu ovog, zeru onog. Stifado/ Iz kuharice: Mrvu ovog, zeru onog. Marinirani šampinjoni/ Iz kuharice: Mrvu ovog, zeru onog. +0 Sandra Rončević

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju