Humus od cikle ili ružičasti humus tradicionalni je humus, ali s ciklom. Ponekad se u receptima za humuse koji nisu od slanutka druga namirnica jednostavno doda u taj klasični humus, dok se u drugim receptima slanutak zamijeni drugim povrćem.
U receptu za slanutak od cikle koji vam ovdje donosimo baza ostaje humus od slanutka, a cikla će ga nadograditi – i obojati. Bogata esencijalnim nutrijentima kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna te s niskim udjelom masti, cikla je prava supernamirnica. Možete sami skuhati ciklu ili koristiti kupovnu, već skuhanu.
Ružičasti humus bit će i efektan dodatak vašim platama ili party-hrani, a napraviti ga možete za samo 15 minuta. Poslužite ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi kruh i masline.
Naravno, priloge prilagodite svojim gostima, a sam humus od cikle ne sadrži gluten niti namirnice životinjskoga podrijetla, pa je idealan također i za vegetarijance i vegane.
Sastojci za humus od cikle:
- 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- 600 g kuhane cikle, ocijeđene
- 2 manja češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
- sok od jednog limuna
- 2 žlice prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
- 2 žlice sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
- 2 žličice sjemenki kima
- prstohvat čilija (po želji)
Priprema humusa od cikle:
- Ostavite sa strane otprilike 2 žlice slanutka. Ostatak slanutka, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavite u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, pa dodajte još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladite humus prije posluživanja.
- Prebacite humus u široku, plitku zdjelu. Prelijte s malo ulja, pospite ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem (ako želite).
- Poslužite s hrskavim kruhom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.
Sandra kuha: Isprobajte recepte novog pojačanja omiljene emisije koju možete pratiti na Novoj TV +0