Uz ovaj divni recept nadahnut Azijom za manje od pola sata možete uživati u hrskavim zalogajima piletine u sočnom umaku sa sezamom, limunovom koricom i sojinim umakom kojemu rijetki mogu odoljeti.
Za pripremu ćete trebati odvojiti samo desetak minuta, a otprilike toliko trebat će vam i da ispržite piletinu. Ovako pripremljenu piletinu poslužite s rižom ili prilogom po vlastitom guštu.
Sastojci za hrskavu piletinu s limunom i sezamom:
Za piletinu
- 600 g filea pilećih prsa, narezanih na komade veličine zalogaja
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 5 žlica glatkog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- veliki prstohvat bijelog papra
- 1 jaje, tučeno
- 2 žlice suncokretova ili biljnog ulja, za prženje
- 2 mlada luka, narezana nasitno, za posluživanje
- kuhana riža, za posluživanje, po želji
Za umak
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 2 limuna, samo korica, naribana nasitno
- 2 žlice meda
- 2 žlice soja-umaka
- 2 čajne žličice sezamovih sjemenki
- 2 čajne žličice sezamova ulja
Priprema hrskave piletine s limunom i sezamom:
- Da biste napravili umak, pomiješajte škrob i naribanu limunovu koricu. U grudičastu smjesu dodajte med, sojin umak, sjemenke sezama i sezamovo ulje i ponovno promiješajte. Ostavite sa strane dok pripremate meso.
- U velikoj zdjeli pomiješajte škrob, brašno, prašak za pecivo, četvrtinu čajne žličice soli, papar, razmućeno jaje i 4 žlice vode. U smjesu uvaljajte narezane komade piletine.
- Na jakoj vatri zagrijte ulje i pržite piletinu u tijestu u serijama - 6 minuta po seriji ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Višak masnoće upijete kuhinjskim papirom.
- Kad je sva piletina ispržena, vratite je u tavu. Ne smanjujte vatru. Prelijte meso umakom, promiješajte i ugasite vatru. Pospite mladim lukom i poslužite s rižom.
Dilema koja muči mnoge: Treba li oprati piletinu prije pečenja? +2