Teksturu ovim keksima daju smrvljeni bademi, a i okus je mnogo puniji nego u verzijama koje se peku s bademovim brašnom. Ako vam je količina tijesta iz ovog recepta previše za jedanput, ne morate se bojati zamrznuti pola. Tijesto možete držati zaleđeno do šest mjeseci i sigurno će vas razveseliti brzi i ukusni keksi koje ne morate mijesiti, nego samo ispeći.
Ako vam je pak draže prhko tijesto kada malo odstoji i postane žilavije, onda ispecite čitavu količinu i za koji dan keksi će postati točno onakvi kakve volite.

Slika nije dostupna Hrana i piće Prhki kolači s finom kremom nakon kojih ćete se osjećati kao da ste u Portugalu

Količina iz ovoga recepta dostatna je za otprilike 40 keksa.
Vrijeme pripreme: 1 h.

Sastojci za marokanske kekse od prhkoga tijesta sa sezamom:

  • 30 g izdrobljenih badema, preprženih
  • 30 g sezama, preprženog
  • 1 čajna žličica ružine vodice
  • 50 g šećera
  • 20 gsmeđeg šećera
  • 125 g maslaca
  • 150 ml biljnog ulja
  • 375 g oštrog brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo

Priprema marokanskih keksa od prhkoga tijesta sa sezamom:

  1. Smrvite bademe i pomiješajte ih sa sezamom, ružinom vodicom, šećerom i smeđim šećerom.
  2. U odvojenoj posudi otopite maslac i dodajte ulje. Prebacite u veću posudu, dodajte brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo i umiješajte. Dodajte smjesu badema i sezama, umijesite sve zajedno i oblikujte kuglu od tijesta. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stvrdne.
  3. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Stavite papir za pečenje u lim za pečenje. Otkinite komadić tijesta veličine lješnjaka i napravite od njega kuglicu. Postavite na papir za pečenje i palcem utisnite sredinu kako bi se kuglica spljoštila. Ostavite otprilike 2 cm prostora oko svakog oblikovanog keksa.
  4. Pecite 15 minuta dok keksi ne poprime zlatnu boju.

 

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju