Teksturu ovim keksima daju smrvljeni bademi, a i okus je mnogo puniji nego u verzijama koje se peku s bademovim brašnom. Ako vam je količina tijesta iz ovog recepta previše za jedanput, ne morate se bojati zamrznuti pola. Tijesto možete držati zaleđeno do šest mjeseci i sigurno će vas razveseliti brzi i ukusni keksi koje ne morate mijesiti, nego samo ispeći.
Ako vam je pak draže prhko tijesto kada malo odstoji i postane žilavije, onda ispecite čitavu količinu i za koji dan keksi će postati točno onakvi kakve volite.
Količina iz ovoga recepta dostatna je za otprilike 40 keksa.
Vrijeme pripreme: 1 h.
Sastojci za marokanske kekse od prhkoga tijesta sa sezamom:
- 30 g izdrobljenih badema, preprženih
- 30 g sezama, preprženog
- 1 čajna žličica ružine vodice
- 50 g šećera
- 20 gsmeđeg šećera
- 125 g maslaca
- 150 ml biljnog ulja
- 375 g oštrog brašna
- 75 g šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
Priprema marokanskih keksa od prhkoga tijesta sa sezamom:
- Smrvite bademe i pomiješajte ih sa sezamom, ružinom vodicom, šećerom i smeđim šećerom.
- U odvojenoj posudi otopite maslac i dodajte ulje. Prebacite u veću posudu, dodajte brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo i umiješajte. Dodajte smjesu badema i sezama, umijesite sve zajedno i oblikujte kuglu od tijesta. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stvrdne.
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Stavite papir za pečenje u lim za pečenje. Otkinite komadić tijesta veličine lješnjaka i napravite od njega kuglicu. Postavite na papir za pečenje i palcem utisnite sredinu kako bi se kuglica spljoštila. Ostavite otprilike 2 cm prostora oko svakog oblikovanog keksa.
- Pecite 15 minuta dok keksi ne poprime zlatnu boju.
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0