Da putopisac Robert Dacešin snima genijalne materijale o destinacijama koje posjećuje diljem svijeta, nije tajna. Znaju to dobro oni koji ga prate na njegovu kanalu na YouTubeu. Nedavno je dobio i nagradu za video kojemu je tema zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu, koju mu je dodijelio International Committee of Tourism Film Festivals (CIFFT).

"Možda to sada nekome zvuči smiješno, ali zaista vjerujem da ako netko pogleda moj video i zbog njega posjeti neki naš grad, tamošnji će konobari, taksisti i hotelijeri barem malo bolje živjeti", kaže Dacešin, kojem će prestižna nagrada za najbolji turistički video na svijetu biti dodijeljena 24. studenog u Valenciji.

No ovoga puta pričom vas ne vodimo u Bosnu i Hercegovinu, nego u Novi Sad, gdje je Robert istražio na kojim se to mjestima najbolje jede.

Veliki

Gastronomska tura započela je u restoranu Veliki s odličnom pilećom paštetom i pohanim sirom. Cafe Veliki restoran je vojvođanske kuhinje u kojem se susreću kulinarske tradicije naroda koji su tijekom povijesti živjeli u Vojvodini. Rebarca, janjeći kotleti, perkelt, šufnudle, krumpir u čakširama, šnenokle, Sacher-torta i šomloi galuške, rezanci s makom dio su jelovnika.

Uspinjača Aktualno Zagrebačkim ulicama i kafićima: Odličan video putopisca Roberta Dacešina koji su pogledale tisuće ljudi

Pasent

Restoran Pasent bio je iduća destinacija. Obiteljski restoran smješten u Sremskim Karlovcima nalazi se na obali Dunava, oko dvadeset minuta od Novog Sada. Na jelovniku imaju projice s domaćim kajmakom, razne sireve, dimljenu mariniranu ribu te smuđa, pastrvu, šarana i kečigu pripremljene na više načina. Iako je osobit doživljaj uživati u ribi s pogledom na Dunav, i ljubitelji mesa su dobrodošli - dolaze na svinjska ili juneća rebra, kao i na roštilj. Robert je u društvu suputnika (ili supatnika, s obzirom na količinu hrane koju su pojeli u jednom danu) Milana isprobao pastrvu s umakom od bijelog vina i limuna te dimljenog šarana i soma prženog u kukuruznom brašnu.

Vremeplov

Neobična slastičarnica na Bulevaru oslobođenja je, kao što joj i ime kaže, vremeplov jer je puna antikviteta koje su vlasnici skupljali posvuda po svijetu. Osim starinskog dijela, privlačan je i onaj urbani, a za toplih dana najljepše je sjediti na zelenoj terasi. Osim samog izgleda, Vremeplov ima i fantastične slastice od belgijske čokolade. Torta Mira Banjac specijalitet je kuće koji je nastao povodom proslave 80. rođendana i 60 godina rada u kazalištu poznate glumice. Sočna torta od čokolade i naranče najprodavanija je, a gosti vole pojesti i Bečki carski kolač, kao i Vremeplov tortu od marcipana, lješnjaka i crne čokolade te brojne druge deserte.

Uspinjača Aktualno Zagrebačkim ulicama i kafićima: Odličan video putopisca Roberta Dacešina koji su pogledale tisuće ljudi

Kalem by Zak

Nakon Vremeplova Robert i Milan krenuli su prema Ulici narodnih heroja, gdje su ih dočekali gamberi u posebnom umaku i još jedan desert - čokoladni listići sa sorbetom od borovnice i mousseom od bijele čokolade i indijskog oraščića, koji u restoranu zovu "pravim antidepresivom". Kalemova je deviza da namirnica ne smije biti maltretirana, nego mora biti tretirana. Ondje se dolazi i na prvu jutarnju kavu i kroasan, zdrave ili raskošne doručke, kao i koktel nakon posla, ručak ili večeru. U ponudi imaju i odležani angus tomahawk.

Chocolato Cafe

Gastronomski trening nastavio se u Chocolato Cafeu u Dunavskoj, gdje se jede fantastičan gelato. Da su imali "malo više mjesta", možda bi Robert i Milan kušali i kakav kolač, poput Crunchy Caramele ili kojeg drugog slatkog hita. U Chocolato Cafeu ponosni su na vrhunske sastojke koje koriste, poput primjerice vanilije s Madagaskara. Ovo mjesto izgleda kao jedno od onih na kojima se vrijedi zadržati.

Index house

Nakon cijeloga dana slatkog i slanog došao je red i na – sendvič (jer, zašto ne). Index house je hit-mjesto za sendviče. Sendvič u toploj kifli s kačkavaljem, šunkom i šampinjonima vjerojatno je najpoznatiji fast food među lokalcima i najpopularniji nakon noćnog izlaska.

Kućerak na Ribarcu

Kako kaže Robert, Kućerku ne nedostaje šarma. Na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, kraj rijeke, nalazi se čarda u kojoj se sreće ljubav prema Dunavu, finoj hrani i tamburicama koje sviraju petkom i subotom. U kućerak se dolazi na riblju čorbu, specijalitete od ribe, ali i jela od mesa. Smuđ Kućerak specijalitet je kuće, a osim hrane ponudit će vam i fruškogorska vina iz malih vinarija s dugom tradicijom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju